Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám pracovní smlouvu od roku 2010 na dobu určitou s prodlužováním po půl roce. V květnu 2012 uplyne dvouletá lhůta a podnik by měl smlouvy prodloužit na dobu neurčitou podle starého Zákoníku práce. Nebo už platí novela Zákoníku práce a je možné navazovat na 3x3 roky? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Pokud pracovní poměr sjednaný na dobu určitou do 31.12.2011 přesáhne do roku 2012, bude se jeho další prodlužování, resp. opakování řídit zásadně novou právní úpravou (novela Zákoníku práce platná od 1.1.2012), a to bez ohledu na délku trvání tohoto pracovního poměru. Pokud tedy ve Vašem případě byl za účinnosti staré úpravy uzavřen pracovní poměr na dobu určitou v trvání do konce května 2012, může být za účinnosti nové úpravy prodloužen, resp. opakován již jen dvakrát.
V nekoncepčním výkladu novelizovaného § 39 zákonodárce to pro Vás znamená prodloužení max. o dalších 6 let. Pouze pro úplnost - výklad zákonodárce je v určitém rozporu s výkladem právních teoretiků, tudíž v současnosti je již diskutovaným tématem novelizace zmíněného ustanovení, proto doporučuji sledovat zpravodajství týkající se této oblasti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.