Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj partner pracuje více než rok v jedné společnosti na pozici konzultanta. Minulý týden ve středu byl informován, že se majitel společnosti rozhodl jej propustit a nabídl mu možnost odejít dohodou s tím, že nemusí během výpovědní doby chodit do práce, ale nebude mu náležet odstupné. Partner tuto nabídku odmítl. Následně mu byla nařízena dovolená na čtvrtek s tím, že si to má rozmyslet a přijít v pátek v poledne s rozhodnutím.

V pátek se situace vyhrotila, a poté co partner odmítl dohodu podepsat byl zavřen do samostatné místnosti (dříve sklad), bylo mu předáno zadání úkolu (pravděpodobně nesplnitelného) a byl na něj vyvíjen stálý nátlak a došlo i k mírnému vyhrožování. Následně se do vyjednávání vložil jednatel společnosti a přinesl partnerovi nabídku na ukončení pracovního poměru dohodou a druhou dohodu týkající se "mimořádné prémie". Tato formulace a celkové znění obou dohod však nebylo jednoznačné, a přítel odmítl dohodu v této podobě podepsat.
Nakonec mu bylo nařízeno podepsat překážku v práci a odejít domů předčasně s tím, že si má sehnat právníka a v pondělí přinést jiné znění k dalšímu jednání. V pondělí (tedy dnes) nebylo možné v jakékoliv diskuzi pokračovat a v krajně nepřátelském prostředí sice došlo k převzetí nově vypracovaného znění dohody, ale následně bylo partnerovi sděleno, že nabídka byla platná jen v pátek a dnes se již o ničem jednat nebude. Partner měl následně pokračovat ve výkonu své práce. Bohužel vzhledem k nepřátelské atmosféře a předcházejícímu nátlaku není partner psychicky schopen v současné době vykonávat svou práci a omluvil se k lékaři.
V tuto chvíli nevíme, jak danou situaci řešit.
Na partnerovo místo již nastoupil nový člověk a očividně jej chtějí z firmy vyštvat bez odstupného. Jak se můžeme podobné situaci bránit? Děkuji, Sylva

Odpověď:
Bez dalšího kontaktujte Inspekci práce, došlo k opakovanému porušení Zákoníku práce a je třeba, aby se tím příslušný státní orgán zabýval. Asi se nevyhnete ani soudnímu řešení sporu, pokud tedy zaměstnavatel nezmění svůj postoj a nedá Vašemu partnerovi výpověď s náležitým odstupným.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.