Počet stránek ve webu: 43.191

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako lékař zaměstnanec v nemocnici v nepřetržitém provozu v úvazku 0,8. Zaměstnavatel počítá moje přesčasy až do počtu hodin korelujících s úvazkem 1,0 jako normální práci a až nad úvazek 1,0 (což je měsíčně 2–5 hodin) jako práci přesčas. Je to jistě pro něj výhodnější, pro mě nikoli. Má na takové jednání právo?

ODPOVĚĎ:
Podle § 78 odst. 1 písm. i) zákoníku práce u zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas opravdu až práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu. Zaměstnavatel tedy skutečně postupuje správně, jestliže vám práci vykonanou nad úvazek 0,8 až do rozsahu 1,0 úvazku odměňuje pouze mzdou či platem. Teprve práce vykonaná nad rozsah týdenní stanovené pracovní doby pro úvazek 1,0 (ve vašem případě 37,5 hodiny týdně) je odměňována nejen mzdou či platem, ale i přesčasovými příplatky.
Na druhou stranu podle téhož ustanovení zákoníku práce nelze zaměstnancům se sníženým úvazkem nařídit práci přesčas, anebo přesněji, ve vašem případě vám zaměstnavatel nemůže nařídit práci nad úvazek 0,8. Pokud tedy odmítnete jakékoli hodiny navíc nad váš úvazek, má zaměstnavatel právo po vás požadovat pouze výkon práce v úvazku 0,8, nikoli už nad tento úvazek, ať už by šlo o rozsah, který by se vešel do úvazku 1,0, anebo by úvazek 1,0 přesahoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.