Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Krátce po mém nástupu bylo pracovníkům oddělění služeb zaměstnavatele zrušeno náhradní volno, které připadalo za každou odslouženou sobotní službu. Bylo nahrazeno pro zaměstnance zkrácenou pracovní dobu během pracovního týdne (někdy pozdější příchod, někdy zas dřívější odchod), ve kterém se uskutečnila sobotní služba.

Má na takovou úpravu zaměstnavatel nárok? Děkuji. Ivan.

ODPOVĚĎ:
Podle obecné právní úpravy Vám náleží za práci o víkendu příplatek ke mzdě ve výši 10% průměrného výdělku, ve smyslu § 118 ZP. V případě platu, jde o příplatek ve výši 25% průměrného hodinového výdělku (§ 126 ZP).
Za tyto dny nenáleží dle obecné úpravy zákoníku práce náhradní volno místo poskytnutí příplatku. Toto náhradní volno by bylo možné sjednat ve smyslu § 4b zákoníku práce, kdy lze sjednat pracovní podmínky odlišně, než jak je stanoví zákoník práce, vždy ale ve prospěch zaměstnance. S ohledem na výše uvedené proto možné, aby zaměstnavatel určil, že za práci o víkendu bude náležet náhradní volno rozdělené do několika dní (dřívější odchody, pozdější příchody).
Tato odchylná právní úprava by měla být upravena v pracovní smlouvě, kolektivní smlouvě nebo interních předpisech zaměstnavatele.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.