Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako řidič kamionu – přeprava námořních kontejnerů z vnitrostátních vlakových nádraží. V pracovní smlouvě mám jako místo výkonu práce uvedenou Českou republiku a Evropskou unii. Vozidlo parkuji podle instrukce zaměstnavatele na nákladovém nádraží Žižkov. Tento prostor nyní mění majitele, zaměstnavatel dostal z uvedeného parkoviště výpověď.

Zaměstnavatel proto od července 2016 své aktivity a místo parkování přesouvá z Prahy na Mělník. Jak mám postupovat, jestliže pro mne denní dojíždění na takovou vzdálenost není přijatelné? Zaměstnavatel nyní odmítl podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru s uvedením důvodu. Zdůvodňuje to tím, že za mne potřebuje nejprve zacvičit někoho jiného. I když místo nástupu do práce nemám ve smlouvě jednoznačně uvedené, nemohu přece akceptovat jeho změnu z místa dosud obvyklého a zaměstnavatelem ústně stanoveného na jakékoli jiné místo v ČR nebo EU.
1. Existuje v tomto případě možnost podání jednostranné výpovědi nebo jiný způsob rozvázání pracovního poměru z mojí strany k 30. červnu s udáním důvodu bez obvyklé výpovědní lhůty dvou měsíců?
2. Může zaměstnavatel na mně požadovat nějakou náhradu škody, jestliže odmítnu na Mělník dojíždět? Změna místa parkování vozidla pro mne fakticky znamená ztrátu zaměstnání.
3. Mám v tomto případě nárok na odstupné podobně, jak by tomu bylo v případě výpovědi dané zaměstnavatelem z důvodu přemístění jeho části podle §52 b)?
Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Pokud máte v pracovní smlouvě takto široce stanoveno místo výkonu práce a nemáte v ní uvedeno nic o tom, že vozidlo máte parkovat v Praze, pak, bohužel, musíte akceptovat rozhodnutí zaměstnavatele o tom, že budete vozidlo parkovat na Mělníku. Pokud s touto změnou nesouhlasíte, pak můžete podat výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Nárok na odstupné nemáte. Pokud byste výpověď podal a před skončením pracovního poměru byste odmítl pro zaměstnavatele vykonávat práci, pak by Vaše počínání mohlo být posouzeno jako porušení právních předpisů vztahujících se k vámi vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem a zaměstnavatel by s Vámi i ve výpovědní době mohl okamžitě zrušit pracovní poměr.
Pokud byste v pracovní smlouvě měl nějakou zmínku o parkování vozidla, resp. o místu začátku výkonu Vaší práce, pak byste se změnou musel samozřejmě souhlasit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.