Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od začátku kalendářního týdne 7/2016 jsem se pokoušel vyřešit střevní potíže pomocí bylinek, diety a černého uhlí. Bohužel bezvýsledně. V pátek ráno jsem tedy navštívil v místě mého bydliště lékaře, který mi předepsal antibiotika proti infekčnímu průjmu. Nabízenou neschopenku jsem vzhledem k nadcházejícímu víkendu s díky odmítl a nechal si potvrdit propustku jako doklad o návštěvě lékaře.

V tento den (pátek 19.2.2016) jsem s ohledem na akutní potíže zůstal doma. Antibiotika jsem užíval od pátku 19.2.2016 do pondělí 22.2.2016, přičemž v pondělí 22.2.2016 jsem šel již do práce (antibiotika zabrala). Mám v tomto případě nárok na celodenní pracovní volno za pátek 19.2.2016 s náhradou mzdy? Mám standardní smlouvu na dobu neurčitou. Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
Dle bodu 1. písm. a) přílohy nařízení vlády č. 590/2006 Sb. , kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci platí:
„Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu. “
Ve Vašem případě není důvod k tomu, abyste měl od zaměstnavatele omluven celý den nepřítomnosti v práci, byl jste u lékaře, který Vám provedl ošetření, tam máte nárok na nezbytně nutnou dobu, a pokud jste daný den nemohl ze zdravotních důvodů jít do zaměstnání, pak Vás měl lékař byť pro tento jediný den uznat dočasně práce neschopným dle § 191 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Pokud tak neučinil, bylo Vaší povinností jít do zaměstnání, nárok na celodenní pracovní volno v tomto případě nemáte, naopak by to mohlo být zaměstnavatele posouzeno jako neomluvená absence.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.