Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Zaměstnavatel dává mým podřízeným podřízeným peněžní pokuty za pozdní příchody do práce či za špatně vyplněné objednávky zboží ( např chybné jméno či adresa ). Jedná v souladu se zákonem? V zákoníku práce je uvedeno zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu z pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat.
Personalista se ohání tímto: Zákoníku práce je nadřazená direktiva, nebo směrnice, se kterou je zaměstnanec srozuměn v den nástupu a písemně srozumně s každou její změnou. Tato direktiva určuje pravidla společnosti a pokud je v ní uvedená sankce, můžeme ji požadovat.

Trošku jsem to studoval a došel jsem k tomuto : Zaměstnavatel dále nesmí požadovat ani sjednat zajištění závazku v pracovně-právním vztahu, s výjimkou konkurenční doložky a srážek z příjmu z pracovně-právního vztahu. Zákoník práce tedy obsahuje výslovný zákaz ukládat zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající z pracovněprávního vztahu peněžní postihy a požadovat po zaměstnanci nebo sjednávat s sním peněžní či jiné záruky (kauce, zadostiučinění). Zaměstnavatel tak nesmí zaměstnanci udělovat pokuty, a to ani kdyby s tím zaměstnanec vyslovil v pracovní smlouvě (nebo jiné dohodě) souhlas.
Můžete mi poradit? Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Ze strany zaměstnavatele jde jednoznačně o porušení zákoníku práce. V žádném případě zákon neumožňuje finanční postihy za špatně odvedenou práci. Zákoník práce je v tomto případě kogentní (=nelze se mu vyhnout smluvně v žádném případě!). Zaměstnavatel může požadovat pouze náhradu škody, pokud k ní došlo, a to podle Zákoníku práce a v maximální výši uvedené v Zákoníku práce.
Pokud dojde k pochybení na straně zaměstnance bez způsobení škody, může zaměstnavatel toto pochybení písemně vytknout a při opakování v dalších 6 měsících zaměstnance propustit. Při skutečně hrubém porušení pracovních povinností (postaru porušení pracovní kázně) může zaměstnance propustit okamžitě.

Pravda je tedy jednoznačně na Vaší straně. Pokuty neplaťte, pokud Vám ji zaměstnavatel strhne ze mzdy, vymáhejte ji – písemně. Pokud ani to nepomůže obraťte se na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.