Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnán jako lékař na plný úvazek v nemocnici. Kolega, který pracuje jako primář v jiné, nedaleké nemocnici, mě v nedávné době poprosil, zda bych mohl dočasně pracovně vypomoci jeho oddělení, a to formou služby asi 1x za měsíc, souhlasil jsem a byla mi navržena forma smlouvy – dohoda o provedení práce.

Věc jsem oznámil primáři na mateřském pracovišti, který s tím neměl žádný problém, ale pod podmínkou, ať kontaktuji ředitelství, zda s tím bude souhlasit. Učinil jsem tak, na personálním oddělení mi bylo řečeno, že si sám musím napsat žádost o povolení k vedlejší pracovní činnosti, kterou musí zaměstnavatel schválit. Je postup zaměstnavatele v souladu se zákonem?

ODPOVĚĎ:
Problematiku upravuje § 304 odst. 1 zákoníku práce, který uvádí, že zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen
s jeho předchozím písemným souhlasem.
Ať už DPP, DPČ nebo částečný úvazek je jiná výdělečná činnost, zda tedy je, nebo není třeba písemného souhlasu stávajícího zaměstnavatele, záleží na tom, zda se jedná, či nejedná o shodný předmět činnosti. Žádný obecně závazný právní předpis, judikatura ani literatura nestanoví, zda v daném případě je „předmětem činnosti“ míněno už samo poskytování zdravotních služeb, či až obor, v němž se toto děje. Podle našeho právního názoru ustanovení § 304 se týká pouze činností vykonávaných ve dvou shodných oborech (odbornostech), tudíž máme za to,
že pokud jste byl v jiné nemocnici o služby požádán primářem, který vede oddělení jiného oboru, než je váš mateřský, nemusí být
souhlasu zaměstnavatele potřeba. Pokud se však jedná o shodný obor (odbornost), zde by bylo porušením zákoníku práce vypomáhat při službách v jiné nemocnici bez předchozího písemného souhlasu zaměstnavatele.
Nicméně úplně kategoricky nelze vyloučit, že soud by v případném soudním řízení mohl mít názor jiný a § 304 extenzivně vztáhnout i na poskytování zdravotních služeb jako takových, ač se nám to jeví méně pravděpodobné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.