Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Nadřízený se mnou jedná způsobem, který považuji za šikanu. Rád bych se zeptal na následující. Pokud bych pořídil zvukovou audionahrávku takového jednání např. na svůj mobilní telefon, mohl bych ji zveřejnit, např. kolegům v zaměstnání, či jiným lidem? Bylo by to v rozporu s nějakým zákonem?

Mohl bych ji případně použít jako důkaz u soudu? Věnuje se tomuto nějaký zákon, ve kterém bych mohl sám najít podrobnější informace? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Pořizování obrazových snímků, zvukových záznamů a jiných podobných záznamů je omezováno institutem ochrany osobnosti, jak vyplývá z § 11 a následující občanského zákoníku (z. č. 40/1964 Sb.). Pro hlubší studium doporučuji komentář k občanskému zákoníku, zejména výše uvedená ustanovení.
Jistě by nebylo na místě, abyste tento záznam předkládal svým kolegům v práci, či jiným lidem – mohl byste se dopustit neoprávněného zásahu do práv na ochranu osobnosti – mohla by na Vás být vymáháno i přiměřené zadostiučinění v penězích.
Smysluplná bude tato audio nahrávka pouze ve vztahu k nadřízeným Vašeho nadřízeného, případně jako důkaz pro šetření České inspekce práce. Informace o tom, jak podat podnět k šetření oblastnímu inspektorátu práce a vzor naleznete zde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.