Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako prodavačka v obchodě. Máme nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu po 12 hodinách a 40 hodin týdně. (9-21 hodin). Jsme vždy 1 a 1 na směnu. Když má jedna z nás dovolenou třeba 10 - 14 dní, druhá musí jít za ní celé v kuse (dvanáctky!). Dovolenou si vlastně napracujeme a jako bysme jí neměly v tomto případě.

Když jsme chtěly po zaměstnavateli brigádnici na střídání dovolených, tak nám řekl, že všude na jeho obchodech to tak dělají, že za sebe chodí a nikoho přijímat nebude. A že pokud se nám něco nelíbí, můžeme jít jinam. Se zaměstnavatelem není domluva a už to řešit prý nebude. Děkuji, Lucie

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen rozvrhovat svým zaměstnancům pracovní dobu v souladu se Zákoníkem práce, skutečnost, že jeden ze zaměstnanců čerpá dovolenou, nemá na danou povinnost žádný vliv.
Maximální délka směny může být 12 hodin (§ 83 zákoníku práce (ZP)). Je nutné však respektovat a zaměstnancům poskytnout nepřetržitý odpočinek mezi směnami a nepřetržitý odpočinek v týdnu.
Zaměstnanec musí mít nepřetržitý odpočinek mezi směnami v minimální délce 11 hodin, tato délka může být např. při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby nebo práci přesčas zkrácena až na 8 hodin, ale následující odpočinek musí být o tu zkrácenou část delší (§ 90 ZP). Zaměstnanec má však také právo na nepřetržitý odpočinek v týdnu, který musí trvat alespoň 35 hodin, tuto délku lze také zkrátit až na 24 hodin např. u nerovnoměrně rozvržené pracovní doby, při práci přesčas, apod. Pak ale za období 2 týdnů musí tento nepřetržitý odpočinek v týdnu činit alespoň 70 hodin (§ 92 ZP).
Zaměstnavatel může nařídit zaměstnanci práci i mimo jeho klasický rozvrh směn, a tedy i nad rámec jeho týdenní pracovní doby. Jedná se pak ale o práci přesčas. Pokud se jedná o nařízenou práci přesčas, nemůže činit více než 8 hodin týdně, pokud je práce přesčas dohodnutá, maximální limit 8 hodin týdně platí v průměru týdně pro vyrovnávací období (26 anebo 52 týdnů). Při nařízení práci přesčas platí také roční limit 150 hodin. Práce přesčas musí být také zaplacena (93 ZP).
Bylo by tedy hrubě v rozporu se Zákoníkem práce, aby zaměstnanec pracoval 10 – 14 dní vcelku, bez dne odpočinku. Práci, kterou odvedete nad rámec své týdenní pracovní doby, je prací přesčas, která by měla být zaplacena, není tedy možné, abyste si dovolenou „napracovala“.
Pokud zaměstnavatel nebude chtít sjednat nápravu, můžete se obrátit na příslušný inspektorát práce (podle sídla zaměstnavatele - http://www.suip.cz/ ) s podnětem k šetření u Vašeho zaměstnavatele. Zaměstnavatel pak bude vyzván k rozvrhování pracovní doby dle ustanovení zákoníku práce a může mu být uložena pokuta za správní delikt, popř. přestupek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.