Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat ohledně čerpání dovolené. Když jsem 12.12.2013 nastoupila na mateřskou dovolenou - zbylo mě v zaměstnání pět dní nevyčerpané dovolené. Je nějaký způsob jakým bych si dnes mohla dovolenou vyčerpat? A mám nárok na nějakou dovolenou za rok 2014?

Jakým způsobem bych o ně měla požádat? Děkuji, Sabina

ODPOVĚĎ:
Doba, po kterou je zaměstnankyně oprávněna čerpat mateřskou dovolenou, se pro účely dovolené považuje za výkon práce (§ 216 odst. 2 zákoníku práce). Z toho plyne, že pokud jste mateřskou dovolenou nastoupila 12.12.2013, pak Vám u zaměstnavatele vznikne v roce 2014 nárok na dovolenou za kalendářní rok (tj. tolik týdnů, kolik Váš zaměstnavatel ročně poskytuje), jelikož jste v tomto roce „odpracovala“/byla na mateřské dovolené minimálně 60 dní (§ 212 odst. 1 zákoníku práce).
Dle § 217 odst. 5 zákoníku práce můžete požádat zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby bezprostředně navazovala na skončení Vaší mateřské dovolené, zaměstnavatel má povinnost Vám v tomto případě vyhovět a takto vyčerpanou dovolenou Vám nemůže následně krátit, pokud po takto vyčerpané dovolené nastoupíte na rodičovskou dovolenou (§ 223 odst. 1 zákoníku práce).
Zaměstnavateli tedy s předstihem před vyčerpáním Vaši mateřské dovolené doručte písemnou žádost, ve které uveďte, že žádáte o čerpání dovolené za rok 2013 a 2014 tak, aby bezprostředně navazovala na Vaší mateřskou dovolenou, a poté žádáte o poskytnutí rodičovské dovolené do xy (např. datum, nebo „do tří let věku dítěte")- vždy nejpozději do data, kdy Vašemu dítěti budou tři roky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.