Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Od 4. 8. 2011 jsem byla v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství. Na mateřskou dovolenou jsem nastoupila 10. 2. 2012 (šest týdnů před plánovaným termínem porodu, který byl 23.3.2012). Dcera se narodila 15.3.2012. Mám za těchto okolností nárok na dovolenou za rok 2012?

Ráda bych si ji vybrala před nástupem na rodičovskou dovolenou. Má zaměstnavatel právo mi dovolenou neproplatit, pokud o ni písemně nezažádám? K zaměstnavateli jsem nastoupila v průběhu roku 2008. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Nárok na dovolenou Vám vzniká ze zákona a také z pracovní smlouvy, kterou jste se zaměstnavatelem uzavřela. Zákon hovoří o tom, že máte nárok minimálně na 4 týdny dovolené za kalendářní rok. Se zaměstnavatelem můžete mít domluven v pracovní smlouvě i vyšší počet dnů. Nastupujete-li v průběhu roku do zaměstnání, máte nárok na poměrnou část z dovolené. Její konkrétní číslo Vám jistě sdělí na personálním oddělení nebo jej budete mít napsán na výplatní pásce. Dovolenou, kterou máte, pak můžete buď čerpat a nebo Vám ji zaměstnavatel musí proplatit. Proto se obraťte na personální oddělení, na mzdovou účetní zkrátka na osobu, která u Vašeho zaměstnavatele vyřizuje agendu kolem mezd a domluvte se na čerpání dovolené přímo s ní.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.