Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sestra provozuje čerpací stanici Benzina a před pár týdny jí volal nějaký prodejce velmi kvalitních polarizačních brýlí, přívěsků z nerezavějící oceli a podobného zboží, zda by o ně neměla zájem. Sdělila mu, že nějaké zboží může zaslat na ukázku.

Pán poté přijel na čerpací stanici osobně a obsluze za kasou řekl, že veze objednávku zboží pro sestru a že má za ni obsluha zaplatit 21.000 Kč, obsluha tedy balík převzala a částku bohužel vyplatila. Když sestra na čerpací stanici přijela, obsluha jí balík předala. Tedy sestře pán doručil množství zboží, které si neobjednala a navíc zboží není v takové kvalitě, jakou pán prezentoval. Z brýlí vypadávají sklíčka, přívěsky jsou rezavé atd. Sestra tedy balík zaslala zpět na adresu z faktury, nicméně balík se jí včera (15.01.2016) opět vrátil. Chtěla bych se tedy zeptat, zda a případně jaké jsou zde možnosti vrácení zboží? Nebyla sepsána žádná smlouva, pouze faktura při prodeji. Děkuji, Zdenka

ODPOVĚĎ:
Z toho co uvádíte vyvstává otázka, zda vůbec vznikla kupní smlouva. Domnívám se, že nikoliv. Nicméně v tomto směru by bylo vhodné kontaktovat advokáta, který by zjistil bližší okolnosti (detailní obsah telefonického rozhovoru). Komplikací by v tomto směru mohla být faktura, která spíše deklaruje, že kupní smlouva uzavřena byla.
Pokud kupní smlouva nevznikla, je přijate zboží plněním bez právního důvodu a zaplacená částka taktéž. V takovém případě jsou strany povinny si toto plnění vzájemně vrátit.
Pokud bychom však dospěli k právnímu názotu, že kupní smlouva vznikla, pak je nasnadě celou situaci řešit pomocí odpovědnosti prodávajícího za vady. Jednou z povinností prodávajícího je dodat zboží bez vad. Z toho co uvádíte je zřejmé, že tomu tak nebylo.
V takovém případě je nutné prodávajícímu (nejlépe písemně) vytknout vady zboží. Z toho co uvádíte je pravděpodobné, že by se jednalo o podstatné porušení smlouvy. V takovém případě by Vaší sestře vzniklo právo od smlouvy odstoupit a domohla by se touto cestou vrácení peněz. Práva z vadného plnění jsou upravena v § 2099 až § 2112 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník.
Vzhledem k nezanedbatelné částce a možným obstrukcím prodávajícího doporučuji kontaktovat advokáta, kterým Vám může pomoct s řešením nastalé situace. Je též možné, že bez soudního sporu se Vaše sestra peněz nedomůže.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.