Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje možnost zmírnění tvrdosti zákona v mém případě? Prodala jsem zdědený pruh pole (2712 m2), který leží uprostřed lánu. Prodala jsem ho dosud na něm hospodařícímu zemědělskému podniku za nabídnutou cenu 12,-Kč/m2. Řekla bych, že je jinak neprodejný k jinému účelu, než hospodaření, které je tam provozováno jako celek/lán.

Při nahlášení této skutečnosti na FÚ mi vypočítali daň 4%, ovšem z ceny podle jejich výpočtu. Cena pozemku je dle finančního úřadu ale 3x vyšší, než by bylo z částky, kterou jsem při prodeji dostala. Problém je asi v tom, že pozemek leží v obci se 140 obyvateli (Zlámanka), ale spadá pod Kroměříž (20.000-50.000 obyvatel). Připadá mi nespravedlivé platit daň za peníze, které jsem při prodeji vlastně nezískala a nikdy nedostala. Děkuji, Johanka

ODPOVĚĎ:
Pokud nesouhlasíte s postupem finančního úřadu, je možné použít opravné prostředky, které jsou stanovené v Daňovém řádu - jedná se buď o "odvolání", "obnovu řízení" nebo "přezkumné řízení". Problematika jednotlivých opravných prostředků je popsána v Daňovém řádu - http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-280
V zásadě platí to, že odvolání se podává proti nepravomocnému rozhodnutí a žádost o obnovu proti již pravomocnému rozhodnutí.
Osobně si myslím, že problém bude ale spíš v tom, že daň z převodu nemovitostí není vždy vypočtena pouze z prodejní ceny, ale posuzuje se cena prodejní a cena podle vyhlášky, tj. úřední cena. V případě pozemků nebylo třeba mít ocenění zpracované formou znaleckého posudku, ale lze tuto částku spočítat podle příslušné vyhlášky podle ceny za m2. Domnívám se proto, že výše daně vypočtená finančním úřadem vycházela z ceny vyhláškové, což je podle zákona správně a není co reklamovat. Zákon o dani z převodu totiž určuje, že vyměřovacím základem pro daň je ta z cen (prodejní a vyhláškové), která je vyšší. Doporučovala bych Vám tedy předtím, než budete věc u správce daně reklamovat, abyste si zjistila vyhláškovou cenu pozemku. Ve svém odvolání můžete argumentovat tím, že byla chybně stanovena cena podle vyhlášky, ne tím, že prodejní cena byla nižší.
Doporučuji kontaktovat příslušnou správkyni s dotazem, zda byla použita správná sazba s upozorněním na spornou pozici pozemku. Formální podávání opravných prostředků mi v tomto případě přijde příliš komplikované a zdlouhavé.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.