Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manželovi rodiče nám chtějí darovat řadový domek. Je možné, aby byl dům psaný na nás na oba a hradila by se v tomto případě nějaká daň a je vůbec dům tímto způsobem možné darovat? Pokud by byl dům darován pouze manželovi, platila by se nějaká daň a může mi on ihned darovat polovinu domu, aby jsme byli ihned oba zapsaní v katastru nemovitostí?

Případně kdyby byl dům darován pouze manželovi, měla bych nějaký právní nárok např. na polovinu majetku v případě rozvodu? Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Při daru jiných osob manželům je rozhodující úmysl dárce. Je možné darovat jen jednomu z manželů nebo jim oběma. Věci darované jednomu z manželů za trvání manželství nejsou podle § 143 občanského zákoníku předmětem společného jmění, ale výlučným majetkem obdarovaného. Je-li věc darovaná oběma manželům společně, nabývají ji do podílového spoluvlastnictví. Manželé ovšem mohou dohodou rozšířit nebo zúžit zákonem stanovený rozsah společného jmění, tedy mohou v dohodě, která vyžaduje formu notářského zápisu, rozšířit rozsah svého společného jmění tak, že i dary oběma či jen jednomu z manželů budou náležet do společného jmění.
Od daně darovací je pak podle § 19 odst. 3 zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitosti osvobozeno darování v tzv. I. skupině (kam patří váš manžel jako příbuzný v pokolení přímém, neboli syn) i v II. skupině (kam patříte vy jako manželka dítěte, neboli snacha).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.