Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedna strana našeho malého pozemku ve vesnici je ohraničena domem souseda. Ten si zde nyní po fasádě vytáhl nerez komín, zřejmě od kamen, asi si do přilehlé místnosti pořídil nová kamna. Komín je na jediném slunném místě, kde věšíme prádlo, pozemek opravdu hyzdí a v neposlední řadě se bojíme, že při topení bude rozpálený a může se od něj někdo spálit, kousek od něj máme venkovní sezení.

Navíc není vytažený až k hřebenu, ale jen asi do výše 5 metrů, takže nám bude na náš pozemek extrémně kouřit (již nyní, když soused roztápí kotel na uhlí tak nás hodně dusí a to je tento normálně vyveden až nad hřeben). Na věc to snad nemá vliv, ale pro jistotu – jelikož původní pozemek byl extrémně malý, OÚ nám ještě malý kousek za původní hranici pronajal na dobu neurčitou. Vnější komín po fasádě pak vede již na této pronajaté části. Má na to právo? Děkujeme za odpověď. Roman

ODPOVĚĎ:
Tato situace podléhá úpravě občanského zákoníku zabývající se sousedskými vztahy. Podstatou je, že každý by se měl zdržet všeho, co nad míru přiměřenou místním poměrům obtěžuje jiného. Pojem "míra přiměřená místním poměrům" není nikde jednoznačně definován a řešení situace vždy do značné míry závisí na úvaze soudu. Lze uzavřít, že pokud hrozí, že se od komínu může někdo spálit či bude pozemek zamořen kouřem, je na místě zvážit řešení prostřednictvím civilní žaloby a domáhat se, aby se soused zdržel takového obtěžování. Pokud komín vede nad pozemkem, který máte v nájmu, tak na to samozřejmě právo nemá a bylo by to možné řešit i žalobou na odstranění stavby. Ovšem první krok, který bych doporučovala, by bylo kontaktovat stavební úřad, aby se ten napřed situaci pokusil vyřešit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.