Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme v rodině problém se započtením daru na dědický podíl. Jedná se o dědictví ve výši cca 3.000.000 Kč kdy zůstavitelka nezanechala závěť, jsou dvě dědičky (dcery) a jedna z dědiček dostala od zůstavitelky před 35 –ti lety darem zahradu v tehdejší ceně 10.000 Kč. Druhé dědičce pro spravedlivé vyrovnání vyplatila částku 10.000 Kč v hotovosti (toto nelze prokázat).

Notář projednávající dědictví navrhuje započíst dar na podíl obdarované dědičky v současné hodnotě, která jejím přičiněním (vybudování přípojek vody, kanalizace, elektřiny atd.) a celkovým vývojem na trhu nemovitostí vzrostla na 5.000.000 Kč. Druhá dědička se o toto nikterak nezasloužila. V zákoně není jasně stanoveno jak se v tomto případě postupuje, ale pokud by to bylo jak tvrdí notář, tak by obdarovaná dnes (21.11.2018) nedědila nic. Dary se započítávají, ale v jakých hodnotách? Toto se mi zdá velice nespravedlivé a není to v duchu zákona. Děkuji za odpověď, Oldřich

ODPOVĚĎ:
Pokud zůstavitelka zemřela po 1.1.2014, pak se postupuje podle § 1660 o. z. : na povinný díl se započte to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí, ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu. Při započtení se však nepřihlíží k obvyklým darováním. To znamená, že pokud zůstavitelka v závěti nepřikázala započtení daru za dobu delší než tři roky, bude se přihlížet pouze k darování v období tři roky před smrtí zůstavitelky.
Jde o to, v jaké výši započíst dar od rodičů. Dar poskytnutý před X lety má dnes (21.11.2018) zpravidla jinou hodnotu než v okamžiku darování. Zákon to výslovně neupravuje, a tak je třeba vyjít z judikatury soudů: při zápočtu se vychází z ceny věci vždy v době, kdy došlo k darování. Jestliže tedy rodiče darovali jednomu potomkovi byt a za deset let jeden z rodičů zemřel, bude se při zápočtu vycházet z hodnoty bytu v době darování. Pouze v opravdu výjimečných případech by se mohly vzít v úvahu další okolnosti, například mimořádný růst cen v období od poskytnutí daru do smrti zůstavitele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.