Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych začít dělat pořad o filmech na youtube. Chtěl bych použít pár scén z filmů. Jedna by měla cca 30 vteřin. Jako podkres použít filmovou hudbu. Doplněné o fotky herců a hereček. Bylo by to porušení autorských práv? Stačí uvést zdroj videa a hudby? Případně jde nějak legálně postupovat? Řekl bych že se na můj případ vztahuje Fair Use použití, ale nejsem si jistý. Děkuji, Vojta

ODPOVĚĎ:
Pro začátek své odpovědi uvádím, že tzv. právo "fair use" český právní řád nezná. V této souvislosti je nutné si uvědomit, že "fair use" je doktrínou amerického autorského práva, která umožňuje omezené užití díla, aniž by bylo požadováno svolení subjektu, kterému náležejí autorská práva k takovému dílu. Jelikož však (jak předpokládám) hodláte vytvářet svůj pořad v České republice, nemohou se na Vás právní předpisy USA vztahovat. K "fair use" více zde:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fair_use
Problematikou nepoužitelnosti "fair use" na českém internetu (a to v kontextu webu YouTube) se zabývají např. i tyto články:
https://netfilter.cz/2015/03/13/pravni-rady-2-cast-v-cesku-zadne-fair-use-neplati/
https://netfilter.cz/2013/09/27/fair-use-v-ceske-republice/

Máte-li v úmyslu použít části filmů a filmovou hudbu legálně, je zapotřebí, abyste:
a/ získal souhlas autorů těchto děl (kteří mohou být zastupováni kolektivními správci autorských práv, jejichž seznam je dostupný zde:
http://www.mkcr.cz/scripts/detail.php?id=360
b/ postupoval v režimu volného užití cizího autorského díla či využil některé bezplatné zákonné licence (těmito možnostmi se budu dále zabývat).

V obecné rovině dle § 29/1 autorského zákona platí, že výjimky a omezení práva autorského lze uplatnit pouze ve zvláštních případech stanovených v tomto zákoně a pouze tehdy, pokud takové užití díla není v rozporu s běžným způsobem užití díla a ani jím nejsou nepřiměřeně dotčeny oprávněné zájmy autora.
1/ Volné užití:
Dle § 30 autorského zákona platí, že za užití díla podle tohoto zákona se nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu. Do práva autorského tak nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla.
Vzhledem k tomu, že cizí autorská díla chcete použít v pořadu, který (jak předpokládám) hodláte zpřístupnit veřejnosti, nebude se ve Vašem případě o volné užití jednat, neboť filmy a filmovou hudbu nepoužijete pro svou osobní potřebu.

2/ Bezúplatné zákonné licence:
Autorský zákon zakotvuje hned několik bezúplatných licencí, a to ve svém § 31 a násl.
Ve Vašem případě je možné uvažovat o aplikaci § 31 autorského zákona, který upravuje citaci cizího autorského díla. Dle tohoto ustanovení platí, že:
- do práva autorského nezasahuje ten, kdo:
a/ užije v odůvodněné míře výňatky ze zveřejněných děl jiných autorů ve svém díle,
b/ užije výňatky z díla nebo drobná celá díla pro účely kritiky nebo recenze vztahující se k takovému dílu, vědecké či odborné tvorby a takové užití bude v souladu s poctivými zvyklostmi a v rozsahu vyžadovaném konkrétním účelem,
c/ užije dílo při vyučování pro ilustrační účel nebo při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne rozsah odpovídající sledovanému účelu;
-vždy je však nutno uvést, je-li to možné, jméno autora, nejde-li o dílo anonymní, nebo jméno osoby, pod jejímž jménem se dílo uvádí na veřejnost, a dále název díla a pramen.

Budete-li proto svůj pořad koncipovat jako filmovou kritiku či recenzi, bylo by možné o aplikaci této bezúplatné zákonné licence uvažovat. Tuto bezúplatnou zákonnou licenci však bude, dle mého názoru, možné vztáhnout pouze k částem filmů, nikoli k filmové hudbě, z níž totiž nehodláte použít pouze krátké sekvence, nýbrž máte v úmyslu použít ji jako hudební podkres (navíc pak svůj pořad zajisté nehodláte pojmout také jako kritiku či recenzi filmové hudby).
Nebudou-li Vaším pořadem splněny podmínky citace (dle autorského zákona) či jiné bezúplatné zákonné licence (z nichž se však na Váš případ žádná další nevztahuje), a budete ve svém pořadu používat části filmů a filmovou hudbu (bez získání souhlasu jejich autorů), bude se na Vaší straně jednat o neoprávněné užití cizího díla. V takovém případě budou dotčení autoři oprávněni proti Vám postupovat dle § 40 autorského zákona.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.