Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dostali jsme výpověď z nájmu bytu podle § 711 OZ, odst. 2, písm. c). Jedná se o státní byt, ve kterém jsme 2x nezaplatili nájemné a jsme majiteli rodinného domu (využivaného k rekreačním účelům) a manžel má byt v osobním vlastnictví. Chci se zeptat, zda má smysl se odvolat podle § 711 odst. 3. Oba s manželem pracujeme v Praze, děti v Praze studují. Rodinný dům je na vesnici cca 16 km za Benešovem a byt je v Chrudimi. Není tedy možné bydlet buď v RD nebo v chrudimském bytě a dojíždět každý den do Prahy. Situace je ještě zkomplikovaná tím, že se s manželem budeme rozvádět.

Rodinný dům tedy asi budeme muset prodat, tudíž ho nebudeme moci využívat k bydlení. Děti budou ještě rok studovat, pokud budeme muset byt opustit letos na podzim, museli bychom hledat náhradní bydlení (zvlášť pro manžela a zvlášť pro mne s dětmi). Pokud bychom měli šanci při odvolání uspět, mohla bych s dětmi do konce jejich studia zůstat v bytě a manžel by si buď našel jiné bydlení (pokud by prodal chrudimský byt) nebo bychom zatím bydleli společně do doby, než děti dostudují. Zajímalo by mě, jestli by nám třeba při odvolání  pomohla skutečnost, že děti nejsou vedeny jako nájemci bytu, jsou nezaopatřené a také by se musely vystěhovat. Děkuji za odpověď, Teodora


ODPOVĚĎ:
V podstatě máte štěstí, pokud je výpovědní důvod ten, že „máte jiné uživatelné nemovitosti“, protože jinak by vám také hrozila výpověď kvůli porušení nájemní smlouvy pro neplacení nájemného. Takže doporučím prvně dlužné nájemné urychleně doplatit a další platit řádně v termínu. Pak žaloba na určení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu cenu má, protože nelze na nájemci požadovat, aby vlastní nemovitosti využíval za každou cenu (zvláště pokud nejsou určeny k bytovým účelům – RD za Benešovem) a uvolnil tak najímaný byt.

V žalobě určitě je dobré uvést důvody, pro které nemůžete nemovitosti využívat, a zdůraznit potřeby nezaopatřených dětí, zvlášť pokud jsou Vaše děti nezletilé. Soud se nejprve bude snažit Vaši věc řešit smírně, a v ten okamžik se můžete pokusit s pronajímatelem dohodnout na netrvání na vyslovení neplatnosti výpovědi výměnou za poskytnutí náhradního bytu, zvláště pokud jsou Vaše děti nezletilé (§ 712 odst.5, občanského zákoníku - Skončí-li nájemní poměr vypovědí pronajímatele podle § 711 odst. 2 písm. a), b), c) a d), stačí při vyklizení poskytnout přístřeší. Jde-li o rodinu s nezletilými dětmi a skončil-li nájemní poměr výpovědí pronajímatele podle § 711 odst. 2 písm. c) a d), může soud na návrh nájemce, jsou-li pro to důvody zvláštního zřetele hodné, rozhodnout, že nájemce má právo na náhradní ubytování, popřípadě na náhradní byt).

Stoprocentní úspěch Vám nezaručím, počítejte s tím, že se u případného soudu bude probírat Vaše historie co se týče úhrad nájemného. Ale žalobu doporučuji k soudu podat, už jenom proto, že dokud o ní nebude pravomocně rozhodnuto nemůžete být vystěhováni z bytu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.