Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se informovat, co dělat v případě, kdy potřebujeme vypověďět nájemní smlouvu nájemníkovi, který dlouhodobě neplatí nájemné. Výpověď z nájmu bytu jsme již sepsali, ale problém je, že nájemník není na adrese k zastižení (několik let tam nebydlí) a jinou adresu neznáme a tím ani nemůže být výpověď doručena adresátovi.

V úvahu tedy asi připadá výpověď s přivolením soudu, kdy bude rozhodnutí doručeno soudem - tj. bude považováno za doručené, dle nového zákona, pokud tomu správně rozumím. Můj dotaz je tedy, jakým způsobem máme podat žalobu k soudu. Je možné ji podat sami, bez využití služeb právní kanceláře, bohužel nemáme finanční prostředky na zaplacení služeb právníka. Existuje nějaký formulář nebo vzor takovéto žaloby? Dále prosím o informaci, kolik činí soudní výlohy či poplatky, které budeme muset zaplatit? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Míníte správně, že budete muset požádat soud o přivolení k výpovědi z nájmu bytu. Ale to s velkou pravděpodobností nebude jediný náklad v celé záležitosti. Musíte počítat s vystěhováním věcí Vašeho nájemníka a jejich prodáním v dražbě. Vzor k takové žalobě na soud existuje a na internetu jich najdete nepřeberně, ale pokud Vám mohu doporučit, využijte služeb právního zástupce. Pokud nemáte dostatek finančních prostředků, můžete se s případným právním zástupcem dohodnout a požádat o osvobození od poplatků. V tom případě by soudní výlohy a náklady zastoupení nesl stát. Jinak možností je samozřejmě i sepsání žaloby přímo na soudu ústně do protokolu, kde Vám příslušný pracovník pomůže a do určité míry poradí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.