Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřeli jsme smlouvu o pronájmu dle platného občanského zákoníku /vyhotovila renomovaná realitní společnost/. Ve smlouvě byl odstavec o 3 měsíční výpověďní lhůtě. Nájemce nám však po 10-ti dnech emailem sdělil, že se s partnerkou rozešel a tímto by chtěl ukončit nájem. Smlouvu nám pak vypověděl písemně doporučeným dopisem cca po měsíci trvání nájemní smlouvy.

Nyní se zdráhá zaplatit nájem ve výši 3 měsíčního odstupného, přestože jiného podnájemníka jako náhradu nemáme. Odvolává se na to, že od nájemní smlouvy odstoupil do 14-ti dnů od uzavření a tím pádem pro něj neplatí ani 3 měsíční výpovědní lhůta. Chtěl bych se zeptat, zdali je tomu opravdu tak.
Smlouva byla na dobu určitou, resp. Od 11/2015 do 12/2016. Děkuji Denis

ODPOVĚĎ:
Podle § 2287 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník platí, že nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou, změní-li se okolnosti, z nichž strany při vzniku závazku ze smlouvy o nájmu zřejmě vycházely, do té míry, že po nájemci nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. Takovými okolnostmi jsou např. získání zaměstnání v místě, kde není možné denně dojíždět. Výpovědní doba je 3 měsíce. Smluvní strany si však mohou ujednat, že nájemce může vypovědět nájem na dobu určitou z jakéhokoliv důvodu (nemám k dispozici smlouvu, tudíž se nemohu více zabývat oprávněností výpovědi).
Důležité je, že nájemní smlouva zaniká teprve uplynutím výpovědní doby. Do té doby mají smluvní strany stejné povinnosti jako by nebyla výpověď učiněna (tzn. pronajímatel je povinen umožni nájemci užívat byt, nájemce je povinen zejména platit nájemné a zálohy za služby).
Nájemce rozhodně nemá právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů jako v případě spotřebitelských smluv uzavřených na dálku nebo mimo obvyklé obchodní prostory. Toto právo mu zákon nezakládá (předpokládám, že ve smlouvě takové právo nájemce uvedeno není).
Nájemce je rozhodně povinen zaplatit Vám nájem a zálohy za služby i za výpovědní dobu. Jen připomínám, že výpovědní doba začne běžet až prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém Vám výpověď došla.
Př: pokud Vám byla výpověď doručena 11. 12. 2015, běží výpovědní doba od 1. 1. 2016 a skončí běžet 31. 3. 2016, takže za této situace byste měl nárok na nájemné a zálohy za služby za prosinec, leden, únor a březen.
Rovněž připomínám, že nájemce je povinen odevzdat byt ke dni, kdy nájem skončí. Pokud tak neučiní, máte nárok na náhradu až do doby, než byt odevzdá.
Stále však platí splatnost nájemného, jak je uvedena v nájemní smlouvě. Doporučuji proto případně žalovat až po skončení nájmu. Před podáním žaloby je nutné nájemce písemně vyzvat. Pokud byste uvažoval o podání žaloby, vyhledejte pomoc advokáta. Jejich seznam naleznete na www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.