Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kupuji byt v panelovém domě. Prodejce prohlašuje, že na bytě není žádný dluh. Celý dům je po zateplení a všichni vlastníci bytových jednotek prostřednictvím části peněz z fondu oprav platí měsíčně na umoření úvěru. Bylo mi řečeno, že musím platit do fondu oprav.

To chápu, to je na běžné opravy v domě, ale úvěr na zateplení si bral majitel prodávaného bytu s ostatními majiteli v domě. Přijde mi to tak, že platím jeho dluh. Platit do FO pochopitelně budu, ale ne na umoření dluhu. Je to tak? Je možné mít jako majitel klíče od bytu co pronajímám? Za jakých okolností je to možné? Musí mi nájemníci něco podepsat, jako že s tím souhlasí? Nájemné na dobu určitou - musím hledat nebo řešit přístřeší pro rodinu s dítětem nezletilým, když měli smlouvu na dobu určitou - na pronájem bytu - a tato doba vypršela? Jak je vystěhovat, když nechtějí ani po této době opustit byt? Děkuji, Kateřina

ODPOVĚĎ:
Podle § 1186 zákona č. 89/2912 Sb. , občanský zákoník platí, že při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu vypořádat.
Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou. Za dluhy, které na nabyvatele jednotky přešly, ručí převodce osobě odpovědné za správu domu.
Podle § 1107 OZ platí, že kdo nabude vlastnické právo, přejímá také závady váznoucí na věci, které jsou zapsány ve veřejném seznamu; jiné závady přejímá, měl-li a mohl-li je z okolností zjistit nebo bylo-li to ujednáno, anebo stanoví-li tak zákon. Touto závadou je např. zástavní právo váznoucí na bytě a Vašem spoluvlatnickém podílu na společných částech domu.
Navíc podle § 1888 odst. 2 OZ platí, že přejde-li na nabyvatele při převodu vlastnického práva k věci zapsané ve veřejném seznamu i zapsané zástavní právo nebo jiná jistota váznoucí na věci, má se za to, že přešel i dluh zajištěný jistotou. Po převodu vlastnického práva může zcizitel vyzvat věřitele v písemné formě, aby namísto něho přijal nabyvatele jako nového dlužníka. Neodepře-li věřitel dát k tomu souhlas, platí, že souhlas dal, pokud byl na tento následek ve výzvě výslovně upozorněn.
Na základě výše uvedeného se domnívám, že dluhy původního vlastníka na Vás přejdou na základě zákona (předpokládám, že úvěr byl použit na opravy domu). Domnívám se, že byt slouží jako zástava a je jím zajištěn úvěr. Pokud tomu tak je, pak bude zástavní právo na bytu váznout i po převodu. Převodce bytu a podílu na společných částech domu se však ze zákona stává ručitelem těchto dluhů.
Zákon nijak neomezuje pronajímatele v tom, že by snad nesměl držet klíče od pronajatého bytu. Souhlas nájemců s tím, abyste měla jakýsi rezervní klíč, není nutný. Nicméně pokud byste neoprávněně vstoupila do pronajatého bytu, můžete se tím dopustit trestného činu porušování domovní svobody.
Od 1. 1. 2014 nemá pronajímatel povinnost zajišťovat žádné bytové náhrady. Nezletilé dítě na tom nic nemění.
Pokud uplynula doba, na kterou byla nájemní smlouva uzavřena, pak jsou nájemci povinni byt vyklidit. V této souvislosti však upozorňuji na § 2285 OZ, podle kterého platí, že pokračuje-li nájemce v užívání bytu po dobu alespoň tří měsíců po dni, kdy měl nájem bytu skončit, a pronajímatel nevyzve v této době nájemce, aby byt opustil, platí, že je nájem znovu ujednán na tutéž dobu, na jakou byl ujednán dříve, nejvýše ale na dobu dvou let; to neplatí, ujednají-li si strany něco jiného. Výzva vyžaduje písemnou formu.
Pokud jste tedy užití tohoto pravidla nevyloučili smluvně a nevyzvala jste nájemce k vyklizení bytu, pak se nájem obnovil na tutéž dobu, na jakou byl uzavřen. V této souvislosti neuvádíte žádné skutečnosti, tudíž si musíte sama posoudit, zda nedošlo k obnovení nájmu.
Pokud nedošlo, pak vyzvěte nájemce k tomu, aby byt vylidil a předal Vám jej. Pokud tak neučiní v přiměřené lhůtě, kterou mu k tomu stanovíte, musíte se obrátit na soud a podat žalobu na vyklizení bytu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.