Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pronajímám byt na dobu neurčitou a nájemník si od 1.11.2011 do bytu nastěhoval přítelkyni svého syna i s 2 dětmi, aniž by mi to nahlásil. Jak se mohu proti tomuto bránit? Mohu mu dát výpověď? Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Dle § 689/1 Občanského zákoníku máte (jako pronajímatel) právo požadovat, aby v bytě žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a nebrání tomu, aby všechny osoby mohly řádně užívat byt a žít v hygienicky vyhovujících podmínkách.
Co se týče změny počtu osob v bytě, stanoví § 689/3 Občanského zákoníku nájemci povinnost oznámit pronajímateli písemně a bez zbytečného odkladu změny v počtu, jménech, příjmeních a datech narození osob v bytě (v případě, že lze mít za to, že tato změna potrvá déle než 2 měsíce). Neučiní-li to nájemce ani do 2 měsíců ode dne, kdy taková změna nastala, dopustil se hrubého porušení svých povinností.
Pokud Vám tedy nájemce písemně nenahlásí změnu počtu osob v bytě ani do 1. 1. 2012, můžete mu dát výpověď z nájmu bytu dle § 711/2 písm. b) Občanského zákoníku (tj. pro hrubé porušení povinností nájemce).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že dle § 711/3 Občanského zákoníku musí být v písemné výpovědi uveden důvod výpovědi, výpovědní lhůta (§ 710/2 Občanského zákoníku) a poučení nájemce o možnosti podat do 60 dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu. V tomto případě jste povinna zajistit nájemci přístřeší (§ 712/5 Občanského zákoníku) a to maximálně na dobu 6 měsíců od vyklizení bytu).
Do budoucna Vám lze rovněž doporučit vyhradit si v nájemní smlouvě souhlas s přijetím další osoby do bytu (§ 689/2 Občanského zákoníku). Toto pravidlo sice neplatí v případě osob blízkých (ve vztahu k nájemci), popř. dalších případů zvláštního zřetele hodných, i přesto se však jedná o určitou pojistku.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.