Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.547.867

Exekuční srážky z platu, mzdy a daňová úleva na dítě

Odesláno: 
Otevřeno 2308 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
jakou částku mám zaměstnankyni srážek, když má minimální mzdu 9900 Kč.
Srážím 1000 Kč, ale neví jestli je to správně. Teď jsem zjistila že má dítě, které si uplatňuje jednou za rok v daňovém přiznání. Ve mzdě ho nemá. Spíš mě jde o to jestli když srážím 1000, - není špatná částka a kolik vůbec mohu srážet. děkuji
 
Zdravím Vás, v tomto případě je nutné ještě vědět, zda se jedná o exekuci přednostní nebo nepřednostní. Dále je nutné uvést i výši čisté mzdy, až poté bych Vám byla schopna uvést přesnou výši srážky ze mzdy. Dále by bylo nutné vědět, zda má Vaše zaměstnankyně manžela, neboť i toto má vliv na srážky ze mzdy. Přednostními exekucemi jsou exekuce pro pohledávky pojistného na zdravotním a sociálním pojištění. Většina exekucí, kde se vymáhají běžné dluhy (půjčky, úvěry, … ) jsou nepřednostními pohledávkami.
Pokud by Vaše pracovnice pobírala čistou mzdu ve výši 9.900,- Kč a měla jen dítě a neměla manžela a exekučně vymáhaná pohledávky by byla nepřednostní, tak by srážka ze mzdy činila 725, - Kč. Pokud by u této pracovnice byla vymáhaná přednostní pohledávka byla by srážka ze mzdy ve výši 1.450,- Kč. K výpočtu přesné výše srážek ze mzdy však potřebuji znát přesnou výši čisté mzdy. Jako vodítko pro výpočet srážky ze mzdy Vám mohou sloužit stránky http://www.vyplata.cz. Pokud by byly srážky ze mzdy strhávány ve špatné výši je nutné chybu co nejřříve napravit a rozdíl dorovnat. To, zda se jedná o pohledávku přednostní či nepřednostní by mělo být uvedeno i v exekučním příkaze k provádění srážek ze mzdy vydané soudním exekutorem.
 
Dobrý den moc děkuji za vaši odpověď. Paní má mzdu 9900, - hrubého, čistého 8810, - jedno dítě, manžela nemá. Srážela jsem těch 1000, - teď vím že je to víc než jsem mohla, tak nevím co s tím. Nevím jestli je to přednostní nebo ne, má jen jednu. To ještě zjistím jestli je přednostní nebo ne. Každopádně tedy budu srážet jen 725, -?
děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud není v exekučním příkazu nic uvedeno, jedná se o nepřednostní exekuci. Počítala jsem srážky dle Vámi poskytnutých údajů a vyšlo mi, že srážka ze mzdy při čisté mzdě 8.810,- Kč a jednom dítěti by měla činit pouze 362, - Kč. Takže srážky ze mzdy by měli činit pouze tuto částku a pokud bylo sráženo více, mělo by to být s pracovnicí vyrovnáno.
 
Dobrý den ještě Vás chci poprosit o radu když jsem paní strhávala víc než jsem měla, srazila jsem 1000 a mám 362, - co teď s tím. jestli mám začít srážet dál jen těch 362 korun? nevím co s tím rozdílem. velice děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, rozdíl by měl být paní doplacen, tedy případně další měsíce až do dorovnání rozdílu nesrážet, ale je nutné tuto věc vysvětlit exekutorovi a dále srážet jen tolik kolik se srážet má.
 
Dobrý den velice děkuji za odpovědi.
ještě jsem se chtěla zeptat na odstupné, stalo se nám, že jsme 1.4.2016 zaměstnali pána, který pracoval hodinu a odešel že mu není dobře a doteď je na neschopence. Bohužel vedení ze svých důvodu udělalo smlouvu na dobu neurčitou a ještě bez zkušební doby. Teď poslal dopis, kde se chce domluvit na výpovědi dohodou, nevím jestli když bude dohoda, jsme povinni dát odstupné, nebo kdybychom to změnili na výpověď daná zaměstnancem, jestli je tam nárok na odstupné. Každopádně potřebujeme něco, kde to odstupné nebude. hezký den a děkuji
 
Zdravím Vás, Váš dotaz se netýká exekuce, ale pracovního práva. Jelikož pracovním právem se zde zabývá kolegyně, která o něm ví více než já, proto Vám doporučuji obrátit se s tímto dotazem přímo na ni. Nerada bych Vás mystifikovala, i když se domnívám, že při ukončení pracovního poměru dohodou zaměstnanci nárok na odstupné nevznikne, a to zvláště pokud tato iniciativa k ukončení pracovního poměru vzešla přímo od zaměstnance. Raději se však obraťte přímo na kolegyni, děkuji za pochopení.