Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše babička byla Polka a žila v Polsku. Měla tři dcery, z toho jedna byla naše matka, která se provdala do Česka. Babička zemřela v roce 2005. Matka v roce 2007. Teprve letos (2016) jsme my 3 sourozenci (vnuci po babičce z Polska) byli v Polsku u soudu kvůli dědictví po polské babičce. Všichni 3 sourozenci jsme se dědictví zřekli, protože dědictví nechceme.

Já a sestra nemáme děti. Náš 3. sourozenec má jedno nezletilé dítě, které se také musí zříct dědictví, protože ho také nechce. Polský soudce nás odkázal na české úřady. Náš bratr, otec nezletilého dítěte, které se má zříct dědictví, neví, jak postupovat. Má se obrátit na český soud, aby jej stanovil opatrovníkem své dcery, aby se za ni mohl zříct dědictví po polské babičce? Jak se toto řeší? Děkuji za odpověď. Andrea

ODPOVĚĎ:
Podle českých zákonů Váš bratr nemusí být jmenován opatrovníkem nezletilé, protože dědictví odmítl a tak již přestal být účastníkem dědického řízení, tudíž zanikla kolize zájmů. Jako zákonný zástupce své nezletilé dcery za ni může společně s jejím druhým zákonným zástupcem (matkou nezletilé) jednat. Jednání, které překračuje hranice běžné správy, však musí schválit tzv. opatrovnický soud (okresní soud, který je v obvodu bydliště nezletilého dítěte). Rodiče nezletilé tedy sepíší odmítnutí dědictví za nezletilou a podají návrh na příslušný okresní soud za účelem schválení tohoto jednání za nezletilou. Soud bude posuzovat, co je v nejlepším zájmu dítěte, pravděpodobně Vás či instituci v Polsku vyzve k doložení potřebných dokumentů týkající se dědického řízení (pravděpodobně bude chtít seznam aktiv a pasiv dědictví, atd.). Na základě těchto podkladů poté rozhodne. Toto rozhodnutí poté předloží Váš bratr polské instituci, která dědictví vyřizuje. Ta by si měla nechat rozhodnutí přeložit a tímto rozhodnutím se řídit. Bylo by vhodné však oslovit instituci v Polsku, která dědictví vyřizuje, zda takové jednání musí Váš bratr stihnout v určité lhůtě, případně jaké nebo jaké další postupy jsou pro polské úřady potřeba (v Polsku může být dědické právo a postupy v občanském právu jiné než v ČR, proto je předtím vhodné se informovat přímo u zdroje, jestli je potřeba od českých úřadů něco speciálního a případně do jaké lhůty je nutné schválené odmítnutí dědictví předložit).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.