Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.173

Náhrada škody - léčba napadeného psa (ani jeden pes neměl vodítko a náhubek)

Odesláno: 
Otevřeno 952 x
1 odpověď
 
Dobrý den, 17.11.2016 večer byla moje maminka venčit psa ve výběhu v Brně. Pes je 7letý většího vzrůstu, autistická povaha, kamarádský. Výběh je poměrně velký a ve tmě není vidět. Došlo ke rvačce s druhým psem, zhruba stejné velikosti, ale mohutnějším a o dost mladším. Ani jeden neměli náhubek a vodítko. Momentálně mám u sebe v péči psa co byl s maminkou. Je celý pokousaný, bere léky na bolest, sotva chodí, bere antibiotika.
Dá se nějak tato situace řešit odškodněním?
Děkuji ještě jednou.
 
Dobrý den,
občanský zákoník upravuje prevenční povinnost každého počínat si tak při svém konání, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného. Tedy obecně majitel psa je povinen přijmout taková prevenční opatření, aby zabránil možnému způsobení škody svým psem vůči majetku či zdraví jiných subjektů. Nový občanský zákoník dokonce přistoupil k přísnější odpovědnosti majitele zvířete, tak že se nemůže vymlouvat na to, že mu zvíře uteklo, majitel zvířete nese odpovědnost za to, že je nedostatečně zabezpečil.

Dle ust. § 2933 NOZ – Způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji jeho vlastník, ať již bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil, anebo se zatoulalo nebo uprchlo. Osoba, které zvíře bylo svěřeno nebo která zvíře chová nebo jinak používá, nahradí škodu způsobenou zvířetem společně a nerozdílně s vlastníkem.

Tedy prokáže-li se, že zvíře uvedeného majitele skutečně škodu způsobilo, může se poškozený domáhat na škůdci nahrazení skutečně vzniklé škody. Zároveň však při posuzování nároku na náhradu škody je nutné zkoumat, zda ke vzniku škody nepřispěl svým jednání i poškozený, např. tím, že neměl svého psa na vodítku, nechal ho bez dozoru či napadený pes útok vyprovokoval. V takovém případě se posuzuje míra spoluzavinění poškozeného.

Doporučuji Vám nejprve kontaktovat majitele psa, který Vám Vašeho psa pokousal, a dohodnout se s ním na nahrazení vzniklé škody. Výši škody si vyčíslete. Nebude-li dohoda připadat v úvahu, nezbude Vám nic jiného než se obrátit s nárokem na náhradu škody na soud.