Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.773

Daň z nabytí nemovitosti a smlouva o smlouvě budoucí po změně zákona

Odesláno: 
Otevřeno 742 x
1 odpověď
 
Kupujeme dům a v 03/2016 jsme uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí kupní na dům, kde je uvedeno, že daň z nabytí nemovitosti hradí prodávající. K odkupu by mělo dojít až nyní v 12/2016 (prodávající chtěl přečkat daňový test, aby platil nižší daň). Hypotéku již máme zařízenou, jenom dodat podklady k čerpání. Hypotéku + 270.000 Kč z vlastních zdrojů bychom měli poslat do úschovy dle smlouvy budoucí. Na to máme navázáno, že doklad o zaplacení vlastních zdrojů máme dodat do banky pro hypotéku.
Prodávající potvrdil, že i tak daň zaplatí on. Jak by teď mělo být správné znění kupní smlouvy s daní? Případně lze udělat nějaký dodatek, že finance budou zaslány kompletní, jak bylo ujednáno a prodávající se dle smlouvy budoucí zavazuje i přes změnu zákona uhradit daň a my poté uděláme daňové přiznání?
Jejich návrh byl takový, že peníze pošleme, jak je dohodnuto a oni daň zaplatí (ve smlouvě o tom nebude ani zmínka). A my abychom tiše doufali, že svého slibu dostojí…
Děkuji.
 
Dobrý den,

novela zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb. , o dani z nabytí nemovitých věcí, která nově od 1. 11. 2016 stanovila, že poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je výlučně nabyvatel vlastnického práva k nemovité věci (kupující), neumožňuje, aby poplatníkem daně byl prodávající, jak platilo dříve. Tedy za daň odpovídá a daňové přiznání podává pouze nabyvatel. Nově není ani možné, aby se smluvní strany v kupní smlouvě dohodli, kdo bude poplatníkem daně.
Z toho důvodu od 1. 11. 2016 je ustanovení ve smlouvě určující, že poplatníkem daně je převodce (prodávající) neplatné a nepřihlíží se k němu. Tedy nelze se zpětně na základě takového ustanovení, které odporuje zákonu, něčeho domáhat.
Vámi navrhované řešení má stejný efekt jako návrh druhé strany, neboť takové ustanovení ve smlouvě by bylo neplatné a nevymahatelné.
Z toho důvodu Vám doporučuji uzavřít s prodávajícím kupní smlouvu, kde bude uvedeno, že poplatníkem daně je kupující a zároveň třeba formou dodatku snížit kupní cenu o daň z nabytí nemovitých věcí nebo máte-li uzavřenou smlouvu o úschově (nebo svěřeneckou smlouvu), tak třeba bude-li to možné udělat změnu v té smlouvě, že když prokážete, že jste zaplatili daň z prodeje nemovitých věcí, bude Vám ta částka vyplacena z úschovy.