Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.976

Žádost o zaslání příloh k žalobě žalovanému - musí soud vyhovět žádosti?

Odesláno: 
Otevřeno 1850 x
4 odpovědi
 
Dobrý den. Byl na mně podán elektronický platební rozkaz. Spolu s ním mi soud poslal žalobní návrh, ale bez příloh, kterými žalobce svůj návrh řádně dokládá. Podal jsem obecně odpor a chci se v určené lhůtě řádně vyjádřit. Požádal jsem soud o zaslání mi též příloh žalobního návrhu, tedy potřebuji k vyjádření úplný žalobní návrh, jinak nemůže být mé vyjádření se soudu konkrétní a účelné. Je mi soud povinen s těmi přílohami zdarma vyhovět? Nemá náhodou soud povinnost zaslat mi úplný žalobní návrh? Úřednice mi sdělila, že pokud chci i přílohy, mám si k soudu zajít a nechat si případně udělat kopie za poplatek podle sazebníku soudních poplatků. Byl jsem loni (2015) u jiného soudu (Praha 9) a tam jsem vždy dostal všechny usvědčující dokumenty dodané soudu protistranou zdarma. Takže jaké jsou a kde je to případně uvedeno, jaké má soud povinnosti vůči účastníkům řízení při přijetí dokumentů od protistrany, požaduje-li k tomu vyjádření?
 
Dobrý den,
soud má povinnost zaslat zdarma účastníkovi řízení pouze podání ve věci, nikoliv přílohy. Jakožto účastník řízení máte právo nahlédnout do spisu a všechny přílohy si zdarma nafotit např. na fotoaparát či telefon. Pořízení kopií přímo soudem je skutečně zpoplatněno podle zákona o soudních poplatcích. Povinnost zaslat účastníkovi přílohy ze zákona nevyplývá, proto je plně v kompetenci soudu, zda přílohy zdarma zašle či nikoliv. Je zakotvena pouze povinnost zaslat druhému účastníkovi žalobu, což je uvedeno v § 79 odst. 3 Občanského soudního řádu.
 
Dobrý den,
soudu opravdu nevyplývá z žádného zákonného ustanovení povinnost poslat účastníkům i přílohy. Pokud tak soud činí, pak jen ze své vlastní vůle. Občanský soudní řád ukládá soudu povinnost zaslat bezplatně účastníkům pouze žalobní návrh. Kopie příloh si můžete nechat vyhotovit soudem, který za to účtuje poplatek dle zákona o soudních poplatcích nebo levnější varianta - zajít na soud osobně, nechat si předložit spis a zdarma si vyhotovit foto na svůj vlastní aparát.
 
Dovolím si repliku k Vaší odpovědi na můj dotaz k 3394. Děkuji za poukázání mě na § 79/3 o. s. ř. , nějak jsem to přehlédl, i když jsem se do toho také před podáním dotazu díval. Nechme přeci stranou pojmy žalobní návrh a přílohy, neboť v § 79/3 o. s. ř, se jasně hovoří, že soud má poslat účastníkovi řízení žalobu. A žaloba je přeci komplexní žalobní dokument podaný k soudu, tedy včetně příloh. Soud musí realizovat to, co mu zákon ukládá a tady mu ukládá zaslat mi žalobu, nikoliv jen nějakou část, tedy podle své vlastní vůle. Nelze přeci trpět, aby si nějaká úřednice na soudu vykládala své povinnosti podle své vůle.
 
Dobrý den,
jak už bylo uvedeno v předchozí odpovědi, povinnost se vztahuje pouze na žalobu nikoli přílohy.