Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.101

Může nezletilá osoba (15 let) zažádat o živnostenský list?

Odesláno: 
Otevřeno 3025 x
1 odpověď
 
Lze zažádat o živnostencký list (je mi 15 let, před dokončením základní školní docházky?
 
Dobrý den,
mezi subjekty oprávněné provozovat živnost patří fyzická nebo právnická osoba, která splní podmínky stanovené živnostenský zákonem. Mezi všeobecné podmínky provozování živnosti fyzickými osobami patří plná svéprávnost, kterou lze nahradit přivolením soudu k souhlasu zákonného zástupce nezletilého k samostatnému provozování podnikatelské činnosti a dále bezúhonnost.
V případě, že nemáte ještě ukončenou základní školní docházku, nemůžete se stát ani zaměstnancem natož podnikat na základě živnostenského oprávnění. Nezletilý se může stát zaměstnancem tehdy, pokud dovršil 15 let svého věku a zároveň ukončil povinnou školní docházku.
Uvažujete-li o podnikání, můžete barieru zletilosti překonat po dovršení 16 let, pokud osvědčíte, že jste způsobilý se sám o sebe postarat a uživit se, lze podat návrh soudu, aby Vám přiznal svéprávnost. S návrhem musí souhlasit zákonný zástupce nezletilého (rodiče). V ostatních případech soud vyhoví návrhu, je-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.
Dále zákonný zástupce by Vám musel udělit souhlas s podnikáním, kdy k platnosti takového souhlasu se vyžaduje přivolení soudu. Přivolení soudu tak nahrazuje podmínku určitého věku, je-li stanovena pro výkon určité výdělečné činnosti jiným právním předpisem, tj. podmínka věku uvedena ve všeobecných podmínkách provozování živnosti.