Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.545

Darování bytu nezletilé osobě (dar prarodiče vnukovi, vnučce) - postup, návod, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1935 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Chci přepsat byt v osobním vlastnictví na vnučku, které je nyní 14 let. Pokud to jde a jakým způsobem.
Děkuji Marie.
 
Dobrý den,

byt v osobním vlastnictví můžete převést na vnučku prostřednictvím darovací smlouvy. Vzhledem k tomu, že vnučka ještě není plnoletá, budete potřebovat souhlas soudu. To vychází z ust. § 898 NOZ, dle kterého je k právnímu jednání, které se týká existujícího i budoucího jmění dítěte nebo jednotlivé součásti tohoto jmění, potřeba souhlas soudu, ledaže se jedná o běžné záležitosti, nebo o záležitosti sice výjimečné, ale týkající se zanedbatelné majetkové hodnoty.
Souhlas soudu je třeba zejména k právnímu jednání, kterým dítě nabývá nemovitou věc, nabývá dar, dědictví uzavírá určitý typ smluv.
Tedy ve Vašem případě poté co sepíšete s dítětem darovací smlouvu a necháte ověřit podpisy, podáte k obecnému soudu nezletilého dítěte (okresnímu soudu v místě bydliště nezletilého) návrh na schválení právního jednání nezletilého. Soud při svém rozhodování přihlíží i k názoru orgánu vykonávajícího sociálně-právní ochranu dětí (OSPOD), který je obeznám s poměry. Nezjistí-li soud možné nepříznivé následky pro nezletilého, rozhodne o schválení právního jednání. Účastníky soudního řízení budete Vy jako dárce, dále rodiče a nezletilé dítě, které bude zastupovat OSPOD.
Poté, co budete mít v ruce pravomocný rozsudek soudu, předložíte jej společně s návrhem na vklad a darovací smlouvou katastrálnímu úřadu.
Vzor darovací smlouvy naleznete na tomto odkaze: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html