Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.573

Zaměstnavatel nezadává žádnou práci zaměstnanci a vyplácí mzdu - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1111 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
jsem zaměstnán na HPP (doba neurčitá ve firmě (s. r. o.), jednatel této firmy mi řekl před svědky, že "ať nic nedělám a vše nechám tak jak je". Tento stav již trvá cca 1 měsíc. Mzdu mi ale firma vyplácí. Mám i firemní vozidlo, které ale nepoužívám. Co se může stát a co bych měl případně dělat? Děkuji
 
Dobrý den,

ze strany Vašeho zaměstnavatele jde o jednání, které může mít znaky psychického teroru, jenž může mít za cíl Vás donutit ukončit pracovní poměr.
Jednou povinností zaměstnavatele vycházející z ust. § 38 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, je od vzniku pracovního poměru přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy, platit mu za vykonanou práci mzdu nebo plat, vytvářet podmínky pro plnění jeho pracovních úkolů a dodržovat ostatní pracovní podmínky stanovené právními předpisy, smlouvou nebo stanovené vnitřním předpisem.
Váš zaměstnavatel jedná v rozporu se svými povinnostmi a Vy jej můžete nejlépe písemně na porušování povinností upozornit a trvat na tom, aby Vám byla práce přidělována. Tedy na začátku každého pracovního dne ho písemně požádejte nejlépe před svědky o přidělení práce a zároveň ho upozorněte, pokud Vám ji nepřidělí, že porušuje své povinnosti. Pokud Vám žádnou práci nepřidělí, jde o překážku v práci na straně zaměstnavatele, za kterou Vám náleží náhrada mzdy.
Takové jednání zaměstnavatele, je-li dlouhodobého rázu, je považováno za šikanózní chování, proti kterému můžete dát podnět k oblastnímu inspektorátu práce.
 
Ano cílem tohoto jednání z jeho strany je abych ukončil pracovní poměr. Z jeho strany mi nikdy přidělení práce ústně ani písemně za ten poslední měsíc neproběhlo.
Zaměstnavatel je dokonce nekontaktní a už nemám přístup ani do místa výkonu zaměstnání (místo výkonu = rodinný domek, který je uzamčený).
Bylo mi sděleno přes prostředníka, že mojím jednáním vzniká firmě škoda, kterou bude po mně vymáhat!
 
Doporučuji Vám písemně zaměstnavatele upozornit na porušení povinností a požádat o přidělení práce, tak abyste měl doklad o doručení nebo podpis o převzetí, a poté se obrátit na oblastní inspektorát práce, který provede šetření, o jehož výsledek si můžete vyžádat. Tímto jednáním získáte důkazní prostředky pro případ, že by po Vás zaměstnavatel nějakou škodu požadoval z důvodu, že jste svoji práci nevykonával.