Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rád bych na svém e-shopu s digitálními produkty začal "přeprodávat" produkty ostatních tvůrců. Oni sami by mě o spolupráci požádali a v podstatě bych poskytl na svém eshopu platformu, kde by mohli své produkty vystavovat a prodávat, za což by mi náležela provize. Potřeboval bych však poradit s právní stránkou věci. Jak celou spolupráci zasmluvnit a případně zda k tomu postačuje živnost pro zprostředkování obchodu?

Menším zádrhelem je, že potencionální autoři, kteří by přes můj web prodávali, nejsou v současné době OSVČ a své produkty prodávají spíše "podpultově" po známých a kamarádech. U mě na webu by však nalezli širší klientelu. Nejsem si jistý, zda by byli ochotni si kvůli tomuto zařizovat živnost. Šel by i tento problém nějak právně vyřešit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru je možné takto web využít a volná živnost by k tomuto měla plně postačovat. Pro Vás není rozhodné, zda jsou autoři OSVČ či nikoli, to bude patrně individuální podle toho, zda je prodej děl autorů dlouhodobé a je nutné takový prodej jako podnikání posuzovat. Ale např. autor, který prodá 1 dílo ročně nejspíš podnikatel nebude. Vztah mezi Vámi a autory lze jistě smluvně ošetřit, ideálně smlouvou o spolupráci či zprostředkování prodeje. Lze připravit vzorovou smlouvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.