Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může občan ČR legálně sázet u zahraniční sázkové kanceláře (SK), která nemá licenci vydanou MFČR? Pokud tam sázet nelze, je tedy povinností každého zjišťovat, zda SK má licenci? Nebo případný postih hrozí jen provozovateli?   Od 1.1.2024 musí výherce danit kumulovanou roční výhru od 50.000 Kč. Lze případné ztráty ze zahraničí SK odečíst od výher v českých SK? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Mám za to, že Vám nic nezakazuje sázet u zahraniční sázkové kanceláře, jde o podobný případ jako byste jel do zahraničí a tam si vsadil u tamní sázkové kanceláře nebo v kasinu. Omezení se týká toho, že sázkové kanceláře, které nejsou držiteli licence vydané MFČR, nesmí na území České republiky provozovat hazardní hry, jde o omezení pro poskytovatele, ne pro sázejícího. Od 1.1.2024 nabyla účinnosti novela zákona o daních z příjmů, podle které jsou na základě ustanovení § 10 odst. 3 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, od daně z příjmů osvobozené výhry z hazardních her, které jsou jednotlivým druhem příjmu podle § 10 odst. 1 písm. h) bodů 2 až 6 [1. loterie a tomboly, 2. kursové sázky a totalizátorové hry, 3. technické hry, 4. živé hry s výjimkou turnaje živé hry, 5. turnaje živé hry a turnaje malého rozsahu, 6. jiných hazardních her než hazardních her podle bodů 1 až 5] zákona č. 586/1992 Sb. , daních z příjmů, pokud rozdíl mezi úhrnem výher spadajících do tohoto druhu příjmu a úhrnem vkladů do hazardních her v rámci tohoto druhu příjmu za zdaňovací období nepřesahuje 50.000 Kč. Takže pokud rozdíl mezi výhrami a sázkami v rámci jednoho druhu hazardní hry přesáhne v úhrnu za kalendářní rok 50.000 Kč, tak vznikne povinnost podat daňové přiznání a uvést v něm výhry jako příjmy a jako výdaje pak sázky. V rámci výše zmíněného druhu hazardní hry můžete mezi sebou kompenzovat výhry a sázky, takže ztráty ze zahraničí lzde odečíst od výher z ČR, omezení se týká druhu hazardní hry bez ohledu na to, zda jde o výhru z USA nebo z ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.