Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Prodej firemního auta jednomu ze společníků, který je zároveň jednatelem: s. r. o. , plánovaná likvidace firmy, tři jednatelé, jeden chce odkoupit automobil - ve firemním majetku již 8 let, zakoupen jako nový s odpočtem DPH. Automobil je již plně odepsaný, používaný tímto jednatelem dosud výhradně k podnikání.   ZK společnosti je 210.000 Kč, aktuální orientační cena vozu dle aplikace Autotracer (Cebia) je 300-320.000 Kč. Jaký bude správný postup?

ODPOVĚĎ:
V tomto případě nejsou už potřeba dělat jakékoliv úpravy, pouze při prodeji automobilu odvede s. r. o. DPH z kupní ceny, kterou si dohodne s jednatelem. Lhůta pro úpravu původně uplatněného odpočtu u DPH činí u dlouhodobého majetku 5 let a ta už uběhla, takže zde není potřeba provádět další úpravy. Pokud si s jednatelem dohodnete prodej za celkovou cenu včetně DPH třeba za 300 tis. Kč, tak z této ceny odvedete 21% DPH ve výši 52.066 Kč, půjde o uskutečnění tuzemského plnění dodání zboží. Případně si dohodnete např. cenu bez DPH za 300.000 Kč, k tomu připočítáte 21% DPH 63.000 Kč a jednatel zaplatí s. r. o. 363.000 Kč a částku 63.000 Kč odvedete státu. Z hlediska zákona o daních z příjmů, byste měli jednateli prodat automobil zhruba za cenu obvyklou, která se neodlišuje od ceny automobilu stejného stavu a stáří na trhu. Pokud mu automobil prodáte za nižší cenu, tak jednateli vznikne zdanitelný příjem ze závislé činnosti ve výši rozdílu mezi obvyklou cenou a nižší prodejní cenou, tuto částku mu pak s. r. o. zdaní v rámci jeho měsíční odměny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.