Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o právní radu ohledně zrušení obchodní korporace. Důvodem zrušení je nepředložení účetních závěrek za období 2009-2020. V této společnosti jsem byl jednatelem pouze v období 2018-2020. V roce 2023 byl jsem zapsán společníkem s vkladem 200.000 Kč.   Chci se zeptat co by pro mně jako společníka zrušení firmy znamenalo (náklady, pokuty, atd.)?

A jestli by bylo možné ještě chybějící závěrky doložit, vzhledem k tomu, že v období, kdy společnost byla vyzvána k doložení účetních závěrek, nebyl jsem ani jejím jednatelem ani společníkem. Navíc na portálu justice.cz momentálně jsou k dispozici závěrky za období 2015-2022.   Moc Vám děkuji. S pozdravem, Dominik.

 

ODPOVĚĎ:
Po novele zákona o obchodních korporacích od 1.1.2021 dopadá možnost zrušení bez likvidace i na obchodní korporace, které sice určitou ekonomickou činnost vyvíjejí, ale neplní zákonnou povinnost zakládat účetní závěrky do sbírky listin. Pokud soud rozhodl o zahájení řízení o zrušení společnosti, pak toto můžete zvrátit pouze přeměnou obchodní společnosti, což je proces, při kterém obchodní společnosti zaniká bez likvidace. Jejím právním nástupcem se však stává společnost buď zcela nová, nebo společnost, která existovala už před přeměnou. Na takového právního nástupce přecházejí práva a povinnosti, která měla rušená společnost. Pokud Vám soud neuložil žádnou pořádkovou pokutu a rovnou nařídil zrušení společnosti, dojde k jejímu zrušení a žádné náklady se očekávat nedají, neboť se předpokládá, že společnost není aktivní a nejsou aktivní ani osoby, které figurují ve statutárním orgánu. Jednoduše dojde k výmazu společnosti z obchodního rejstříku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.