Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podnikám jako OSVČ (neplátce DPH) a v s. r. o. jako jediný společník (plátce DPH). Na obě formy podnikání mám automobil. V s. r. o. malý, který nevyhovuje na dlouhé cesty, v OSVČ větší automobil, který byl zakoupen v roce 2018 a do roku 2022 byl odepisován. Jelikož utlumuji činnost OSVČ, chtěl bych automobil převést do s. r. o. a pro činnost OSVČ jej používat výjimečně. Dotaz zní, jestli lze automobil bezplatně převést a jaké daňové povinnosti z tohoto kroku vyplynou.

ODPOVĚĎ:
Automobil můžete vložit do s. r. o. jako vklad společníka mimo základní kapitál. Vzhledem k tomu, automobil je už plně daňově odepsán (u automobilu to je 5 let) a jako OSVČ jste neplátce DPH, tak na straně OSVČ z této operace žádné daňové úpravy nevyplývají, půjde o Váš vklad do s. r. o. a potom jen necháte v registru vozidel přepsat automobil z fyzické osoby na s. r. o. Z hlediska s. r. o. pro Vás také žádné daňové změny nevyplývají, půjde o vklad společníka do s. r. o. , nikoliv o dar (tam by bylo nutné platit daň z příjmů u s. r. o. z titulu darování), a vzhledem k tomu, že je automobil již plně odepsán, tak jeho účetní hodnota bude 0 Kč. Takže daňové povinnosti z této operace žádné nevyplývají. Pouze v případě použití automobilu pro účely OSVČ nebudete moct v s. r. o. uplatnit výdaje za pohonné hmoty v daňových nákladech ve výši odpovídající spotřebě pohonných hmot pro účely OSVČ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.