Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem FO-OSVČ (zemědělec), plátce DPH. V obchodním majetku mám traktor (rok pořízení 2011, zcela odepsán), který bych ráda prodala. Traktor bych vyřadila z OM, vložila do osobního vlastnictví, tím bych příjmy z prodeje zdanila dle §10. Je tento postup správný? Je nutné při převodu do osobního vlastnictví změnit v TP vlastníka (z IČ na RČ)?

Traktor byl koupen na IČ. Jsem stále stejná FO. Z pohledu DPH se domnívám, že vzhledem ke stáří stroje již uběhla lhůta pro úpravu DPH (5 let), a proto DPH nemusím řešit. Je tato moje úvaha správná? Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
S Vaším postupem souhlasím. Traktor vyřadíte z obchodního majetku a převedete do osobního vlastnictví - vyřadíte ho z daňové evidence. V rámci převodu traktoru do osobního vlastnictví nemusíte provádět úpravu odpočtu DPH, protože už uběhla lhůta 5 let pro povinnost provést úpravu původně uplatněného odpočtu na DPH. Zároveň protože jde o změnu ve využití majetku, místo k ekonomickým účelům Vám bude sloužit k soukromým účelům, v rámci této operace se jedná podle zákona o DPH o dodání zboží, nebudete muset z tohoto plnění platit DPH, protože hodnota traktoru je už nulová, kdy právě při určení hodnoty pro tyto účely lze vycházet z odpisů hmotného majetku. Z daňového hlediska není nutné, abyste měnila v TP vlastníka, protože obchodní majetek je ten, o kterém účtujete nebo vedete záznamy v daňové evidenci. Pořád jste stejná FO. Při prodeji byste měla postupovat tak, že traktor budete prodávat jako nepodnikající fyzická osoba, tudíž bez IČ, ale budete ve smlouvě uvádět místo IČ pouze rodné číslo nebo datum narození. Při prodeji traktoru potom půjde o příjem podle § 10 zákona o daních z příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.