Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době pracuji jako OSVČ v oblasti informačních technologií. Rád bych si založil s. r. o. z důvodu omezení rizik a vlastnictví autorských práv na software. Můj dotaz je, zda je právně/daňově v pořádku, že bych si založil s. r. o. , kde bych byl jednatelem a neměl bych žádné zaměstnance.

Tato s. r. o. by fakturovala za mnou provedené služby třetím subjektům a já bych pak jako OSVČ fakturoval oné s. r. o. V současné době to dělám stejně, ale fakturuji rovnou třetím subjektům jako OSVČ, tj. na daních bych zaplatil stejně. Díky Karel

ODPOVĚĎ:
Z hlediska právního je nutné vyřešit otázku zákazu konkurence. Obecně jednatel nesmí podnikat v předmětu činnosti nebo podnikání s. r. o. Jako společník byste však mohl s tímto podnikáním vyslovit souhlas a zákaz konkurence by tak nebyl porušen. Nicméně vzhledem k tomu, že budete jediným společníkem, pak by ani při porušení zákazu konkurence nebyl nikdo, kdo by toto porušení namítal, neboť Vy byste sám sebe nezažaloval.
Je však třeba se věnovat zejména daňovým aspektům. Dle ust. § 6 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů platí, že u práce společníka s. r. o. se jedná o příjmy ze závislé činnosti (nikoli příjmy z podnikání). Zde hrozí, že by finanční úřad posuzoval Vaše příjmy OSVČ jako příjmy za práci pro společnost a doměří Vám neodvedenou daň, obdobně pak také pojištění na zdravotní a sociální pojištění. Dále by bylo vyměřeno penále za neodvedené daně, resp. zálohy na daně, neboť by měly být hrazeny stejně jako u běžných mezd zaměstnanců.
Pokud byste tedy měl pouze jediného odběratele, tedy Vaše s. r. o. , které by podnikalo ve stejném oboru, pak by se jednalo o výše uvedenou situaci a musel byste hradit odvody za Vaší činnost OSVČ stejně jako u zaměstnanců.
Konkrétní nastavení Vašich postupů doporučuji nejprve konzultovat s daňovým poradcem, popř. účetním.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.