Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2015 jsem se rozhodl ukončit jednatelství v několika firmách, kam jsem byl svým bývalým partnerem dosazen. 22. ledna 2015 jsem na adresu společností a statutárních orgánů rozeslal doporučené dopisy, kde se vzdávám funkce. Všechny tyto dokumenty mám doložené. Bohužel do dnešního dne jsem na obchodním rejstříků veden stále jako jednatel.

Vzhledem k tomu, že jsou známky toho, že někdo jedná mým jménem, ozval se mi i exekutor atd. rozhodl jsem se tuto skutečnost dát do pořádku sám. Prosím opravte mě pokud se mýlím, ale povinost podat tuto změnu na restříkový soud nemá odstupující statutární orgán, tedy já? Podal jsem tedy první návrh na změnu a ze soudu mi dorazila výzva k zaplacení soudního poplatku ve výši 2 000 Kč ve lhůtě 3 dnů. Vzhledem k tomu, že podání by bylo ještě několik, byla by pro mě výsledná částka neúnosnou, navíc s přihlédnutím ke skutečnosti, že de-facto opravuji chybu někoho jiného. Ptám se tedy, jak lze tuto skutečnost řešit? Asi jako každý bych nechtěl jít do nějakých soudních sporů, celou záležitost bych už rád měl za sebou. Děkuji za odpověď Teodor

ODPOVĚĎ:
Místo návrhu na změnu zápisu zašlete soudu upozornění na nesoulad zápisu v obchodním rejstříku se skutečností, kdy uveďte, že společnost již více než rok nemá statutární orgán schopný vykonávat svou činnost. K upozornění vždy přiložte své odstoupení z funkce jednatele. Toto by mělo postačovat k tomu, aby soud z moci úřední zjednal nápravu, ať již vyzváním společnosti ke změně zápisu, případně by společnosti mohl jmenovat opatrovníka. Za určitých okolností by tato skutečnost také mohla vést ke zrušení společnosti. Rozhodující však je, aby se toto soud dozvěděl, tedy je na Vás jej o skutečném stavu informovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.