Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem rezidentem ve Španělsku a zároveň mám trvalé bydliště v ČR. Zajímalo by mě také, jestli je nějaká určená minimální lhůta od založení živnosti, ve které se musí vykázat nějaký obrat? V mém případě bych pravděpodobně prvních 6-12 měsíců neměl žádnou vydanou fakturu jen náklady na zdravotní a sociální pojištění, web, administrativu, etc.

Tuto dobu chci využít na průzkum trhu a získávání nových zákazníků, ale už s registrovanou živností. Chtěl bych, pokud je to možné, vystupovat od obchodním jménem. Proto bych se chtěl zeptat, jestli se toto obchodní jméno musí nějak zvlášť zaregistrovat a jestli existuje nějaký způsob, aby na mých fakturách bylo uvedeno jen toto obchodní jméno a ne mé vlastní jméno. Děkuji, Adam

ODPOVĚĎ:
V případě podnikání na základě živnostenského oprávnění máte povinnost podat každoročně daňové přiznání, kde se výše příjmů a výdajů souvisejících s podnikáním uvádí a z jejichž rozdílu se stanovuje výše daně z příjmů. Povinnost prokázat výši příjmů, například po 3 měsících od založení živnosti, stanovena není.
Živností je pak dle § 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. Z toho vyplývá, že na základě samostatného živnostenského oprávnění není možné podnikat pod fiktivním jménem, ale pouze pod vlastním s případným dodatkem (například: Umělecký řezbář Vojtěch Kučera).
Pro podnikání pod smyšleným názvem možné je třeba buď založit některou z obchodních společností (například společnost s ručením omezeným) nebo se jako fyzická osoba nechat zapsat do obchodního rejstříku. Zde ale platí, že taková osoba musí podnikat na území České republiky.
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda chcete podnikat výlučně na území ČR či i jinde. Pokud i jinde, mohou v jiných státech v tomto směru platit jiné podmínky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.