Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Řekněme, že by existoval webový portál, který by umožnil provádět domácí úkoly za úplatu. Žák vloží zadání, někdo za úplatu zadání vypracuje a web si vezme provizi za zprostředkování. Etické otázky stranou. Bylo by nelegální pro jakoukoli ze stran tuto službu provádět?

Nebavíme se o bakalářských nebo disertačních pracích, ale spíše o referátu do vlastivědy nebo příkladu do matematiky na druhý den pro ZŠ/SŠ. S pozdravem, Zdeněk

ODPOVĚĎ:
Od okamžiku, kdy je jakákoliv myšlenka vyslovena, zachycena na papír, se stává autorským dílem. Tím je myšlen i referát z vlastivědy či výpočet matematického úkolu. Z hlediska trestního práva to v tomto rozsahu postižitelné není, nicméně od okamžiku, kdy tuto myšlenku někdo vydává za svou, se jedná o plagiátorství, tedy porušování autorského práva. Tedy pokud takovou činnost zprostředkováváte, nejedná se o nic vyloženě protiprávního, nicméně se může stát, že se skutečný autor - vypracovatel - takového úkolu následně rozhodne, že z titulu autorského práva bude požadovat nějakou vyšší částku za porušení autorského práva - tedy vydávání úkolu za svůj a ten, kdo si takový úkol zaplatil náhradu škody za to, že se ve škole zjistilo, že jeho dílo je plagiátem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.