Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jako jednatel s. r. o. s jedním zaměstnancem si nemohu podepsat pracovní smlouvu. Jakým způsobem mohu získat finanční odměnu za prováděné práce. Kde je řešen právní vztah ke společnosti, když nemám právní smluvní vztah. Děkuji, Adam.

ODPOVĚĎ:
Právní vztah mezi společností a členy jejích orgánů bývá upraven smlouvou o výkonu funkce (srov. § 59 a násl. zákona č. 90/2012 Sb. , o obchodních korporacích, kde je upravena právě smlouva o výkonu funkce).
Domnívám se, že tuto smlouvu je možné uzavřít též v jednočlenné společnosti, kde je jediný společník zároveň jediným jednatelem.
Smlouva o výkonu funkce musí být písemná a musí ji schválit valná hromada (v případě jednočlenných společností jediný společník). Podpisy musí být úředně ověřeny (srov. § 13 zákona o obchodních korporacích).
Domnívám se, že taková smlouva by měla být platná. Doporučuji však celou záležitost konzultovat s notářem, který též může zároveň ověřit podpisy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.