Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zubní lékař podnikající jako privátní OSVČ chce provést převod svého podnikání na s. r. o. V podstatě se nabízí dvě možnosti:
1. První možný způsob, jak přejít z živnosti na s. r. o. , spočívá v tom, že podnikatel založí novou s. r. o. a do jejího základního kapitálu vloží celý svůj obchodní závod, jako nepeněžitý vklad na základní kapitál.

Otázka: bude tento nepeněžní vklad předmětem daně u FO nebo s. r. o. ?
2. má možnost jej nové společnosti prodat. Společnost se založí se základním kapitálem, který v dnešní době může být i pouhá jedna koruna, a následně dojde k uzavření smlouvy o prodeji obchodního závodu mezi podnikatelem – FO jako prodávajícím a s. r. o. jako kupujícím.
Otázka : jak se bude danit prodej u FO a jak u s. r. o. ? Jak se uplatní náklady koupě u FO a jak u s. r. o. ?
Děkuji Robert

ODPOVĚĎ:
1) Pokud FO vkládá obchodní závod do s. r. o. , nevzniká mu zdanitelný příjem. Odpisy majetku uplatní v poloviční výši. Obchodní závod je potřeba ocenit znaleckým posudkem, u s. r. o. vzniká tedy oceňovací rozdíl anebo goodwill, jehož odpisy nejsou daňově uznatelné. Při odpisování majetku pokračuje v daňových odpisech započatých vkladatelem. S. r. o. nevzniká z titulu vkladu obchodního závodu do základního kapitálu zdanitelný příjem.
2) Dle § 23 odst. 16 zákona o daních z příjmů vstupuje do základu daně u fyzické osoby, která nevede účetnictví, příjem z prodeje a hodnota všech postupovaných dluhů. Jsou-li součástí prodeje obchodního závodu i zásoby uplatněné jako výdaj, zvýší se základ daně o rozdíl mezi hodnotou zásob a jejich cenou stanovenou při prodeji. Pokud jste plátce DPH, hodnota dluhů se započítává včetně DPH.
Výdajem u FO (pokud neuplatňuje výdaje procentem z příjmů) je součet zůstatkových cen majetku, hodnota peněžních prostředků a cenin, hodnota finančního majetku, hodnota dluhů, jejichž úhrada by byla výdajem. Hodnota pohledávky, jejíž úhrada by nebyla zdanitelným příjmem. (§ 24 odst. 12 ZDP)
S. r. o. zaeviduje nakoupení majetek, a bude ho odpisovat. Pokud je součástí převodu např. databáze klientů, jedná se o nehmotný majetek, který bude odpisovat. Zásoby zahrne do obchodního majetku atd. Pokud se rozhodne vyjít z přecenění jednotlivých složek majetku dle znaleckého posudku, bude účtovat o goodwillu, v opačném případě vznikne oceňovací rozdíl k nabytému majetku. Oceňovací rozdíl se daňově odpisuje 180 měsíců, a to jak kladný, tak záporný oceňovací rozdíl. Goodwill se daňově odpisuje 180 měsíců.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.