Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na střechu rodinného domu nám byla nainstalována fotovoltaika (dále jen FVE). Před instalací se na střechu díval technik společnosti, která FVE instalovala. Na střeše jsou nainstalovány zábrany proti sesuvu sněhu, které byly až doteď funkční.   Po instalaci FVE jsme pro prvním sněhu zjistili, že dochází k masivním sesuvům sněhu ze střechy.

Tím, že na střechu byla nainstalována FVE, došlo k tomu, že sněhová zábrana je cca ve stejné/o něco vyšší rovině než FVE a sníh přes ni přepadává. Ze strany technika společnosti instalující FVE jsme nebyli ani přes instalaci ani po ní informováni, že by mohlo dojít k "znefunkčnění" sněhových zábran. Sníh padá z výšky cca 6,5 metru na chodník, po kterém denně prochází sousedi. Chodník jsme zajistili cedulemi, abychom informovali o sesuvu sněhu Nicméně přes tento chodník vede jediná vstupní cesta do našeho domu. Tzn. naše rodina je sesuvem sněhu přímo ohrožena.   Dalším problémem je, že že střechy se ke sněhovým zábranám právě přes FVE nelze dostat. Pokud by měla proběhnout jejich výměna, dá se k nim dostat pouze z ulice, tzn. použít vysokozdvižný vozík/ lešení. Tzn. problémový stav nelze upravit svépomocí. O tomto problému jsme okamžitě vyrozuměli zhotovitele. Ten však tvrdí, že o vadu díla se nejedná, jelikož FVE plní svůj účel a je funkční. Domnívám se, že zhotovitel, jako zkušená právnická osoba, která již několik let instaluje FVE na střechy různých slonů, měl a mohl situaci vyhodnotit již před instalací FVE a minimálně nás - jako slabší stranu, spotřebitele - informovat o tom, že existuje možnost, že sněhové zábrany nebudou po instalaci FVE plnit svůj účel/jejich funkce bude omezena. V tomto případě bychom mohli sněhové zábrany vyměnit ještě před instalací. Přikládám odpověď od zhotovitele:
"Zcela jistě chápu Váš email. Ale přece nemůžete reklamovat vadu díla, když fotovoltaika na střeše plní svůj účel. To, že jak obchodní zástupce, tak technik byl na střeše kvůli umístění panelů, přece neznamená, že je pokrývač, či nějaký specialista na protisněhové zábrany. Nehledě na to, že my s tímto nemáme nic společného, zábrana tam byla a nebyla naší iniciativou jakkoliv poškozena. Kdybych se na to podívala z pohledu, jako majitele nemovitosti a vím, že jsem si tam zábranu dala, z důvodu sesuvu sněhu, tak bych se i nějakým způsobem o tom informovala. My Vám nedokážeme jakkoliv s tímto pomoct."
Prosím o zhodnocení, zda máme v této situaci nárok na nápravu. Dále prosím o radu, jak postupovat dál. Děkuji za váš čas a přeji krásný den. S pozdravem Lenka.

 

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že zde opravdu nejde o vadu díla FVE, pokud toto nebylo ošetřeno ve smlouvě o dílo (předpokládám, že nebylo). Sněhové zábrany nejsou součástí FVE, jsou součástí domu, a je tak na majiteli domu, aby střechu přizpůsobil montáži FVE. Je pravda, že zhotovitel mohl na toto upozornit, ale dovozovat z toho nárok na slevu či montáž jiných zábran dle mého názoru požadovat nelze. Těžko by se zde dovozovala příčinná souvislost.
Nejsem si jist, jakou nápravu jste po zhotoviteli uplatňovali, to v textu neuvádíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.