Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V rubrice Reality na internetu jsem si našla byt ke koupi. S nezávislým makléřem, který byt prodává, jsem začala prodávat můj stávající byt, abych měla peníze na nový. V katastru nemovitostí ČR jsem zjistila, že byt ke koupi je vedený takto:   "Typ jednotky: jednotka vymezená podle zákona o vlastnictví bytů.   Způsob využití: jiný nebytový prostor."

Byt je situovaný na sever a proto prý v roce 2007 nemohl být kolaudován jako byt. Prosím o radu, zda není tento byt riziko koupit. Jaké z toho plynou problémy? Děkuji za odpověď. Václava.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je prostor kolaudován jako jiný nebytový prostor, nikoliv byt, tak se jedná o prostor, ve kterém byste neměla setrvale bydlet a zejména Vám tento prostor pojišťovna jako byt nepojistí. Dalším problémem je, že v tomto prostoru nelze evidovat trvalé bydliště. Dále hrozí riziko postihu od stavebního úřadu, neboť podle stavebního zákona se osoba, která užívá stavbu (nebo její část) v rozporu s kolaudačním rozhodnutím, dopouští přestupku proti územnímu rozhodnutí. Za ten lze udělit pokutu i opakovaně. Tedy pro účely bydlení nedoporučuji takový prostor kupovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.