Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Očekával jsem důležitý dopis na adrese trvalého pobytu, ale stále mi nepřicházel. Odesílatelem mi byl zaslán a na konci září 2012 a uložen na poště 2.10.2012. Cca 6 .10. 2012 jsem by osobně na poště se zeptat, řekli že dopis nemají, potvrzení nemám. 9.10.2012 jsme na poštu volal a opět mi řekli, že dopis nemají.

Volal jsem ze zaměstnání, kde máme nahrávané hovory, takže jsem si nahrávku vyžádal. Následně dopis byl údajně doručen fikcí, vhozením do schránky 12.10.2012, přesto dopis nemám. Díky tomu jsem nemohl podat odvolání a dopis od odesílatele nabyl právní moci. Což mě stálo cca 18.000 Kč. Nyní chci podat na Poštu reklamaci a použít nahrávku, kde mi potvrzují, že tam žádný dopis nemám. Mohu použít nahrávku jako důkaz? Pracovnice pošty nevěděla, že volám z nahrávaného telefonu. Mohu to alespoň zkusit a nebo mi může naopak hrozit nějaký postih, kdybych nahrávku zveřejnil? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Nahrávku soukromého rozhovoru, aniž by se jednalo o dopředu předpokládaný záznam protiprávního jednání, lze velmi obecně označit jako rozpornou s právem.
Tato určitá protiprávnost se následně "snižuje" tím, že je zaznamenáváno protiprávní jednání, ale i tím že se nejedná o soukromý hovor - jelikož zaměstnankyně pošty podala pouze informaci související s jejím výkonem práce.
Lze doporučit, abyste situaci zvážil, propočítal lhůtu - tedy kdy musel být dopis uložen na poštu apod. a následně se na poštu obrátil s reklamací, která bude obsahovat žádost o sdělení, kdy přesně Vám byla písemnost doručována (což správně mělo být provázeno i doručováním výzev k vyzvednutí). Na základě tohoto sdělení doporučuji rozporovat jeho pravdivost a to i s využitím dané nahrávky (a to se souhlasem zaměstnavatele, jelikož je vlastníkem nahrávky).
Nelze vyloučit možnost, že Česká pošta zjistí chybu na své straně hned v rámci žádosti o zjištění průběhu doručování a nahrávku nebude nutné vůbec použít.
Taktéž doporučuji zvážit Vaši pracovní situaci, aby zaměstnavatel nevyvozoval pracovněprávní důsledky za použití pracovních prostředků k soukromým účelům.

 


Související článek:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.