Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
2011 jsme koupili auto dle kupní smlouvy uzavřené dle §409a násl. zákona č. 513, 1991 Sb. Obchodního zákoníku ve znění pozdějších předpisů. Smlouva obsahuje:

1. prodejce je výhradním vlastníkem osobního automobilu
2. prodejce touto smlouvou převádí předmět koupě kupujicímu do jeho vlastnicví se všemi součástmi a příslušenstvím a kupující jej tímto od prodávajícího kupuje.
3. cena předmětu koupě stanovena dohodou - kupujícímu cena zaplacena před podpisem smlouvy, což prodá stvrzuje níže tímto přechází na kupující vlastnictnicví k předmětu koupě spolu s nebezpečím škody na věci.
4. prodávající prohlašuje, že předmět koupě prodává ve stavu jak stojí a leží, nejsou mu známy vady, které by bránily užívání předmětu koupě.
5. kupující prohlašuje, že předmět koupě prohlédl, seznámen se stavem a v tomto jej kupuje. Prodávající tímto zplnomocňuje k převodu, odhlášení, přihlášení vozida a všem úkonům s tím souvisejícím.
Účastníci si smlouvu přečetli, s obsahem souhlasí, což stvrzují podpisy.
Je smlouva v pořádku? Přítel si nevšiml datumu na počátku - smlouva uzavřena dne 15.1.2011, ale smlouva byla na konci k datumu 19.9.11 správně. Může nastat problém? Může se stahovat k tomu datu nějaký dluh od předešlého majitele, který bych musela uhradit? Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Vámi předložené ustanovení smlouvy se jeví jako standardní ustanovení kupních smluv. Spíše mě překvapila informace, že byla smlouva uzavřena podle Obchodního zákoníku. Většinou smlouvy podle Obchodního zákoníku bývají uzavírány v případech, kdy jde o smlouvy mezi podnikateli. Nepodnikatelé uzavírají smlouvy podle občanského zákoníku. Výše uvedené skutečnosti samozřejmě nic na platnosti smlouvy nemění.
Pokud jsou ve smlouvě uvedena dvě data, tedy i datum správné, neobávala bych se odpovědnosti za potenciální dluhy. Nadto vozidlo muselo být k určitému datu nově přihlášeno a tato skutečnost by bez pochyby svědčila ve Váš prospěch. Nadto by byly dluhy navázány na osobu prodejce, nikoliv na vozidlo samotné.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.