Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebuji poradit, jedná se o službu duly k porodu. Dula, kterou jsem předem kontaktovala, tak nestihla k porodu jako můj doprovod dojet a poté si naúčtovala do faktury za své služby toto: "rezervační poplatek termínu za doprovod k porodu 5.000 Kč" podotýkám, že nic jsem předem nepodepsala, byla jsem pouze s ní na osobní schůzce, na které mi to ani nesdělila, pouze jsme si povídaly.

Tato dula má na svých stránkách uvedeno, kolik její služby celkově stojí a je tam i uvedeno " v ceně doprovodu k porodu a pohotovosti je i zároveň nevratný rezervační poplatek 5000 Kč". Já jí ústně pouze na té schůzce řekla, kdy mám termín porodu, ona si to zapsala. Ale ve skutečnosti to dopadlo tak, že jsem jí nevyužila, jelikož termín porodu byl o 4 týdny dříve a ona tím pádem ani nevyjela za mnou do nemocnice jako ten doprovod, jelikož jsem jí v ten termín nekontaktovala, takže to ani nevěděla, že náhle rodím. Po pár dnech jsem jí dala vědět, že porod nastal o dost dříve. Má otázka je, jestli ona je v právu a může si naúčtovat ten rezervační poplatek jako: "rezervace termínu pro doprovod k porodu" a jestli jí to musím zaplatit, když mi na to poslala fakturu. Žádnou smlouvu jsem předem nepodepsala. Tak by mě zajímalo, jestli je tohle i soudně vymahatelné z její strany, pokud by se ona obrátila na soud v případě nezaplacené faktury z mé strany? Děkuji předem za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud bude Dula nárokovat tento poplatek, bude muset prokázat uzavření smlouvy, ať už písemné nebo ústní, ve které bude tento poplatek uveden a odsouhlasen. Pokud jste si jistá, že jste o tomto poplatku informována předem nebyla a smlouvu jste nepodepsala, nebál bych se fakturu odmítnout jako neoprávněnou s tím, že tuto službu jste si neobjednala.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.