Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše společnost uzavřela Smlouvu o dílo na novostavbu rodinného domu pro manželé - fyzické nepodnikající osoby. Nyní cca 1 měsíc před plánovaným zahájením realizace stavby nám poslali emailem žádost o odstoupení od této Smlouvy o dílo. Následně jsme měli osobní setkání, kdy ústně nám řekli, že je situace velmi mrzí, že s naší firmou byla dobrá spolupráce, ale podařilo se jim zajistit realizaci jiným zhotovitelem za výrazně výhodnějších cenových podmínek.

Nám tato situace velmi zkomplikovala fungování firmy, kdy tato akce měla být hlavní letošní zakázkou v termínu zahájení 31.3.2024 a dokončení 20.12.2024. Je nyní problém kapacity jinam přesunout a zajistit náhradní práce pro zaměstnance i subdodávky domluvené. Otázka zní jaké má naše firma nároky na odškodnění ze strany objednatele.

 

ODPOVĚĎ:
Ze zákona ani ze smlouvy nevyplývá, že je možné ze strany objednatele takto od smlouvy jednoduše odstoupit. Nicméně v čl. X odst 6. je řešeno nepředání staveniště a neumožnění zahájení prací, kde z vaší strany je možné požadovat smluvní pokutu 100.000,- Kč. Také máte možnost požadovat způsobenou škodu, tj. např. již vzniklé náklady či ušlý zisk, pokud jste kvůli této smlouvě odmítli jiné kontrakty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.