Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Společnost (zřízená a vlastněná městem) zodpovědná za dodávku vody se dopustila dvou protiprávních jednání.
1) Mezi mnou a společností byla v únoru 2022 uzavřena smlouva na dodávku vody, která specifikovala adresu odběrného místa jako korespondenční adresu. Krátce po uzavření této smlouvy, stále v únoru 2022, byla společnost informována dokumentovaným způsobem (emailem), že moje korespondenční adresa se změnila, přesto tuto informaci zřejmě chybou interní komunikace do svých systémů nezanesla (to potvrdila zaměstnankyně společnosti v pozdější emailové komunikaci).

V říjnu 2022 tato společnost vystavila fakturu, která obsahovala nesprávnou, původní, korespondenční adresu, a doručila ji na tuto adresu. Protože nebyla doručena na moji korespondenční adresu, nedozvěděl jsem se o ní a tedy nebyla uhrazena v termínu splatnosti.
2) V červnu 2023 jsem tuto fakturu promoklou po půl roce objevil ve schránce dané nemovitosti. Celou věc jsem společnosti ihned reklamoval, fakturu neuhradil, požadoval nápravu ve formě vystavení nové faktury se správnou korespondenční adresou a společnost informoval, že fakturu uhradím, až obdržím novou fakturu se správnými údaji. Společnost novou fakturu se správnou korespondenční adresou vystavila, avšak zfalšovala její obsah jejím antedatováním, tedy ponecháním všech datumových údajů, tedy datumu vystavení i datumu splatnosti, v roce 2022. Tuto fakturu jsem neakceptoval, protože jejím akceptováním bych pokryl protiprávní jednání společnosti, kdy místo vystavení nové faktury s aktuálním datem vystavení a splatnosti, byla zfalšována původní faktura jejím antedatováním s pouhou opravou korespondenční adresy (společnost si tímto vlastně vytvořila zfalšovaný dokument, podle kterého společností zfalšovaná realita vypadá tak, že fakturu v roce 2022 vystavila správně (se správnou korespondenční adresou), já měl tedy částku uhradit v roce 2022 a přesto jsem ji neuhradil). To je neakceptovatelné. Nová faktura samozřejmě nesmí být antedatována, musí mít aktuální datum vystavení a také aktuální datum splatnosti (jinak logicky nejsem schopen dodržet uvedený termín splatnosti, který se nachází v minulosti).
Moje dotazy:
1) Jaká zákonná norma (zákon, vyhláška, atd.) zakazuje antedatování právně závazných dokumentů? Dotaz směřuji na obecnou právní normu, ale pokud existuje, rád bych znal také zákonnou normu specificky zakazující antedatování dokumentů v obchodním styku, tedy např. smluv, faktur, apod.
2) Jaká zákonná norma požaduje po společnostech zřízených a vlastněných městem (nebo obecně po jakýchkoli právních subjektech) zasílat korespondenci na adresu korespondenční, tedy adresu, o které společnost zákazník informoval a uvedl ji jako svou korespondenční adresu? Pro informaci dodávám, že tuto adresu mám po celou dobu trvání smlouvy také řádně registrovanou v agendovém systému obyvatel (ano vím, povinnost pracovat s těmito systémy se vztahuje pouze na úřady, ne na společnosti zřízené a vlastněné městem, ale předpokládám, že když jsem společnost o změně korespondenční adresy informoval, musí ji ke korespondenci používat).
3) Jakým způsobem se mohu bránit a dosáhnout nápravy, tedy:
a. vystavení faktury se správnými údaji a aktuálními daty vystavení a splatnosti
b. potrestání zaměstnanců společnosti vlastněné městem (ředitel společnosti moji stížnost neakceptoval, nápravu není ochoten zjednat, pokrývá chybu v interní komunikaci ve společnosti a protiprávní jednání svých zaměstnanců, a trvá na tom, že vše je v pořádku)
4) Jaký kontrolní orgán je možné oslovit, aby zkontroloval procesy v této společnosti, speciálně vystavování faktur a případně společnost (a konkrétní viníky) za jejich protiprávní jednání postihl?
5) Na základě informací od vás (jaké zákonné normy byly porušeny) plánuji kromě předání informací nějakému kontrolnímu orgánu také podat trestní oznámení na danou společnost na Policii ČR.  
Děkuji a přeji hezký den.

 

ODPOVĚĎ:
K Vašim jednotlivým dotazům:
1. Dle par. 11 zákona o účetnictví platí:
Účetní doklady jsou průkazné účetní záznamy, které musí obsahovat.
a)   označení účetního dokladu,
b)   obsah účetního případu a jeho účastníky,
c)   peněžní částku nebo informaci o ceně za měrnou jednotku a vyjádření množství,
d)   okamžik vyhotovení účetního dokladu,
e)   okamžik uskutečnění účetního případu, není-li shodný s okamžikem podle písmene d),
f)   podpisový záznam podle § 33a odst. 4 osoby odpovědné za účetní případ a podpisový záznam osoby odpovědné za jeho zaúčtování.
Skutečnosti podle písmen a) až f), které se týkají jednoho účetního dokladu, mohou být obsaženy na více účetních záznamech. Skutečnosti podle písmen b) a c) se mohou týkat více účetních případů. Podpisový záznam podle písmene f) může být společný pro více účetních dokladů. V těchto případech musí účetní záznam i účetní doklad obsahovat identifikátor, kterým lze nezaměnitelně určit vzájemnou vazbu mezi účetním záznamem a účetním dokladem, včetně souvisejících skutečností.
(2)   Účetní jednotky jsou povinny vyhotovovat účetní doklady bez zbytečného odkladu po zjištění skutečností, které se jimi zachycují, a to tak, aby bylo možno určit obsah každého jednotlivého účetního případu způsobem podle § 8 odst. 5.
Dle par. 8 odst. 1 zákona o účetnictví platí:
(1)   Účetní jednotky jsou povinny vést účetnictví správné, úplné, průkazné, srozumitelné, přehledné a způsobem zaručujícím trvalost účetních záznamů.
Faktura musí být vystavena (zjednodušeně) bez zbytečného odkladu po okamžiku po vzniku práva na úhradu. Za této situace doporučuji písemně odmítnout fakturu s tímto datem, kdy odkažte na skutečnost, že s daným datem byla vystavena jiná faktura, na totožné služby.
Současně požadujte, aby byla vystavena faktura s aktuálními daty, kterou jste připraven uhradit.
Dále trestní zákoník zná trestný čin maření spravedlnosti:
Kdo pro účely zahájení řízení před soudem, před mezinárodním soudním orgánem nebo trestního řízení anebo v takovém řízení předloží věcný nebo listinný důkazní prostředek, který má podstatný význam pro rozhodnutí, o kterém ví, že je padělaný nebo pozměněný, v úmyslu, aby byl použit jako pravý, anebo padělá nebo pozmění takový důkazní prostředek v úmyslu, aby byl použit jako pravý, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
V případě, že by se daná záležitost dostala až do stádia soudního sporu, bude muset protistrana prokázat, že faktura vznikla již v době data uvedeného na ní a takto Vám byla doručena. S ohledem na Vámi uvedené údaje se toto protistraně nemůže podařit, jelikož v totožný okamžik nemohou (v souladu s právem) existovat dvě faktury na totožné plnění vůči totožné osobě.
2. Korespondenční adresa je spíše upravena mezi smluvními stranami než výslovně zákonem. Nicméně pokud druhá smluvní strana umožňuje zadat korespondenční adresu, je pak povinna doručovat na korespondenční adresu. Toto by mělo být upraveno i ve smlouvě, případně v obchodních podmínkách.
3. viz odpověď na bod 1
4. zde je možné se obrátit na příslušný finanční úřad
5. trestní oznámení může podat (obecně) kdokoliv a kdykoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.